Både Hadoop-distributören Cloudera och MapR startar Europa-kontor i London i början av nästa år. Cloudera är en av de stora aktörerna inom Big data och drog nyligen in 65 miljoner dollar, motsvarande 430 miljoner kronor, riskkapital från bland annat Accel Partners. Pengarna ska användas för att öka den globala försäljningen och för att utveckla ny mjukvara för Big Data.

– Vi öppnar tidigt nästa år med målet att expandera kraftigt i Europa, säger Kirk Dunn, som är operativ chef på Cloudera.

I dagsläget har Cloudera mer än 400 partner och kunder, däribland USA-jättar som AOL, Ebay, Expedia, Morgan Stanley, Nokia, RIM, och Walt Disney. I Europa har Cloudera hittills levererat till bland annat spelbolag som King.com, som har installerat Cloudera Enterprise för att analysera stora datamängder från företagets onlinespel. Företaget ska bland annat erbjuda en gratis testplattform och analysverktyget Cloudera Enterprise.

I samma veva meddelar MapR, som utvecklar och säljer Apache Hadoop-baserad mjukvara att företaget startar ett kontor i London nästa år, med sikte på europeisk expansion. Kontoret ska användas för utveckling, försäljning och stöd till partner som EMC, Google, Cisco, Amazon och ett antal systemintegratörer.

– Vår europeiska expansionsplaner är en följd av den starka efterfrågan från kunderna och att vi får allt fler partner, säger John Schroeder, som är vd och en av grundarna till MapR.

MapR har bland annat ett partnerskap med lagringsjätten EMC sedan i fjol, med en EMC-specifik distribution av Hadoop. Företaget erbjuder också en hyrtjänst för analyser via Amazon, EMR, Elastic Map Reduce.

IDG News