Nyss hemkommen från CES-mässan i Las Vegas berättar Netonnets grundare och tidigare vd Anders Halvarsson om sitt nya projekt, Teenage Engineering. Bolaget grundades 2007 av reklamprofilen och Acnegrundaren Jesper Kouthoofd tillsammans med David Eriksson och Jens Rudberg.

– De hoppade av och startade Teenage Engineering, en designstudio för teknik. De har bland annat gjort reklamfilmer, robotar som sjunger fyrstämmigt och tagit fram en billig digitalkamera i papp för Ikea, säger Anders Halvarsson.

– Jag träffade Jesper på Netonnettiden, när vi skulle lansera egna varumärken. De tog kontakt med mig när jag hade lämnat företaget.

I dag har bolaget fem delägare. Utöver Anders Halvarsson består ägargruppen av formgivaren Jesper Kouthoofd, mjukvaruingenjören Jens Rudberg, hårdvaruingenjören David Eriksson och David Möllerstedt, som bland annat har ett förflutet som ljudansvarig på spelbolaget Dice/EA. Anders Halvarsson är styrelseordförande.

– Jag är inte ingenjör, så jag utgör en kompletterande del i bolaget. Jag ska framför allt att se hur affärsutvecklingen ska gå till och bygga upp distributionen. Även om vi gör bra grejer behöver vi så klart bygga en effektiv säljorganisation.

Det som visades upp på CES var bolagets senaste produkt den uppkopplade högtalaren OD-11 Cloud Speaker. Produkten bygger på en högtalare från Carlsson, en modell som släpptes 1974.

– Det är bra eftersom vi inte behöver uppfinna bra ljud igen. Vi har fått bra reaktioner och intresse och framför allt mycket publicitet i amerikansk press, sammanfattar Anders Halvarsson CES-besöket.

– Du behöver inget för att ansluta högtalaren förutom en enkel applikation. Det blir mer praktiskt i dagligt användande och ger stabilare och mycket bättre ljudkvalitet.

Den första produkten som Teenage Engineering presenterade synten OP-1.

– Det har inte funnits någon fullt utvecklad synt som går att få ner i en attachéväska. Det här är en high end-synt med 18 timmas batteritid. Tekniken har inte funnits förut, men tack vare mobiltelefonin och allt mindre komponenter gick det att göra.

– Den har fått ett fantastiskt genomslag efter musikmässan Namm förra året.

Anders Halvarsson berättar också stolt att bolaget har fått konkreta bevis på att produkten är lyckad eftersom artister som Depeche Mode, Jean-Michel Jarre och Swedish House Mafia använder den.

– I musikerkretsar och i USA är bolaget mer känt än i Sverige. Vi siktar på att bygga det här globalt från start. Vi vill ha ett begränsat sortiment med få, men vassa, produkter där vi tillför något till marknaden.

Vad blir nästa produkt?

– Vår senaste, högtalaren, är så bra att vi inte vill ta heder och ära av den och prata om nästa produkt. Det är klart att vi har en uppfattning om vad det kan bli, men vi väljer att inte prata om det än.

Fakta

Namn: Anders Halvarsson.

Ålder: 48.

Bor: Borås.

Familj: Gift.

Bakgrund: Började som säljare inom Audio Video-kedjan, blev butikschef 1981. Startade Nintendouthyrning 1988, distributör av paraboler och tv-apparater 1995, startade Netonnet 1999. Nya uppdrag från 2012 med bland annat Teenage Engineering och Scandinavian Photo.

Intressen: Familj, vänner och idrott, med fotboll som favorit.