Som IT24 tidigare har skrivit satsar Microsoft på två olika kanaler när de i februari lanserar sin första surfplatta i Sverige.

Vilka återförsäljare som Microsoft kommer att satsa på är inte klart i dagsläget. Det är dock inte en icke alltför vågad gissning att förutspå att Elgiganten och Media Markt kommer att tillhöra den skaran.

– Det tror jag absolut att vi ska göra, men vi har också precis fått reda på datumet, så i dagsläget vet jag inte till 100 procent, säger Mark Hammarberg, försäljningschef för data på Elgiganten, som välkomnar den nya produkten.

– Det blir verkligen en spännande ny spelare på marknaden som kan utmana Apple och Samsung. Men jag tror även att det kan hotta upp tredjepartstillverkarna, säger han och syftar på de stora pc-tillverkarna.

– Genom den här lanseringen trycker Microsoft på så att de andra måste skärpa sig. Det rör givetvis om lite i grytan i leverantörsledet, och det blir nog mycket diskussioner där om hur de ska göra framöver.

Men de blir inte bara en konkurrent till pc-tillverkarna. De kommer även att konkurrera med er genom att sälja produkten direkt på sin webbshop. Hur ser ni på det?

– Absolut, men vi ser det inte på det sättet. Såväl tillgängligheten som exponeringen är bättre hos oss. Vi har samma situation med Apple idag, så vi ser inte det som ett problem, eftersom samma situation redan existerar hos andra tillverkare.

Inte heller på Media Markt vill man bekräfta att det blir ett Microsoft-nytillskott i hyllorna.

– Jag kan inte bekräfta mer än att vi sitter i förhandlingar med Microsoft, säger Anders Lindquist, ansvarig för it-produkter på Media Markt.

Vad skulle det innebära om ni inte blir en av de utvalda återförsäljarna?

– Vi tycker att produkten är väldigt intressant. Om det visar sig att vi inte fick sälja den skulle det vara tråkigt. Men samtidigt vill vi bara sälja de om förutsättingarna är rätt. Det är det vi förhandlar om.

Vad tror du om produkten?
– Det behövs en Windows-platta som slår, och som vi får lite snurr på. Jag har testat den lite, och den är riktigt vass. Dels känslan av att hålla i produkten, men sedan gillar jag även det integrerade tangentbordet, det funkar riktigt bra. Dessutom finns det usb- och hdmi-uttag samt plats för extra minne. Det är en hybrid mellan en ultrabook och en tablet.