Hur började det här projektet?
– Jag håller på med ett större bokprojekt där jag följer flera spelbolag, däribland Mojang. Men jag upptäckte att det hände så mycket runt just Mojang att det behövdes en egen berättelse för detta. Jag har följt människorna bakom Mojang sedan i januari förra året. Det har varit en mycket händelserik period, under 2012 har såldes ju 15 miljoner Minecraftspel, det är sanslöst mycket.

Vad skulle du säga är hemligheten bakom framgången?
– I botten finns naturligtvis ett fantastiskt spel. Men jag tror att mycket också handlar om Markus själv. Han är som person visserligen ganska inåtvänd, men han har stor integritet. Han gjorde det spelet han själv gillade utan att snegla på andra. En annan framgångsfaktor med det här spelet är att unga pojkar - som är de som framför allt använder spelet - har velat ha ett spel där de tillåts göra ungefär vad de vill. Det har skapat en stark kultur runt Minecraft, inte minst på Youtube, men även på skolgårdarna.

Vad har varit ditt mål med boken?
– Min bok är inte en analys av spelet eller framgången, utan ett möte med de här människorna. Jag vill möta dem och förstå hur de tänker när de kreerar. Markus är till exempel blyg och tystlåten men han drivs av starka och i mitt tycke rätt fina värderingar. Det finns väldigt få hemligheter på bolaget, alla får säga vad de vill. Som journalist är man ganska ovan vid att man får svar på alla sina frågor, men det får man av dem.

– Men det tog tid att vinna Markus förtroende. Jag gjorde ju de första intervjuerna med de andra personerna redan i januari. Men jag fick inte den första intervjun med honom förrän i oktober.

Ett avsnitt i boken - som du skrivit om på IT24 och som gav eko i hela världen - handlar om Mojangs sanslösa vinst under 2012. Är det några andra särskilda händelser under den här tiden som naglat sig fast?
– Den stora grejen var ju Minecon i Paris. Att se 7000 människor vallfärda till Paris var verkligen något extra. Där insåg jag att Markus Persson är den första moderna, riktiga rockstjärnan i spelbranschen. Han är en idol för många. Folk åkte till Minecon som man åker för att se en konsert. Mojang är spelbranschens rock 'n roll-band.


"Spelbranschens rockstjärna" Markus Persson omgiven av fans på Minecon i Paris.

– Men den stora iakttagelsen är annars hur lätt det är att bli fartblind när det går så fort och allt går så bra som det gör för Mojang. Någon kunde säga att ”i dag har vi sålt 9000 spel” – och man reflekterade knappt över det. Eller att Markus sköt till en miljon kronor ur egen ficka till Minecom eller när bolaget fick tillgång till Skype-grundaren Niklas Zennströms partnernätverk. Till slut reagerade jag knappt.

– En annan grej man minns är ju bonusarna till de anställda. I början av förra året gav Markus Persson bort hela sin vinst till de anställda, vilket var totalt 25 miljoner kronor. Att höra om folks reaktioner när de fick ända upp till flera miljoner var speciellt. Det är ju inget som händer folk till vardags direkt. I år fick alla anställda 100 000 kronor i bonus. När jag hörde det tänkte jag först att "jaha, vad lite". Sen kom jag på flera dagar senare att: "just det, det är ju ganska mycket". Det var som sagt lätt att bli fartblind.

Läs mer om Mojangs bonusregn här.

Läs Thomas Arnroths reportage om Minecon här.

Fakta

Tomas Arnroth har följt personerna bakom Mojang under mer än ett år, något som resulterat i boken ”Ett år med Mojang – Minecraft bakom kulisserna”

Boken har gjorts tillsammans med redaktören bakom omtalade ”Svenska Hackare”.

Fysiskt distribueras den genom Webhallens butiker. Annars är kanalen e-bokhandlarna där den säljs via Online-tryck, det vill säga den trycks i samma stund den beställs.

Diskussioner pågår med förlag i Frankrike, Tyskland och Italien om översättning.