I en inlaga till amerikanska finansinspektionen förklarar Dell hur den specialkommité inom bolagsstyrelsen resonerade när de accepterade budet på bolaget från grundaren Michael Dell och riskkapitalbolaget Silver Lake.

En viktig del av förklaringen är den tuffa finansiella situationen, och inte minst prognoserna för framtiden.

”Det tuffa klimatet för bolaget är ett resultat av att det underpresterat i förhållande till ett antal konkurrenter, och det beror bland annat på den osäkra anpassningen till Windows 8-operativsystemet” uppger Dell i inlagan.

Michael Dells budförslag har sedan det lades i februari fått konkurrens av två andra bud, från riskkapitalbolaget Blackstone och från finansmannen Carl Icahn.

Det är dock inte bara Windows 8 som bär skulden för Dells nuvarande situation, att döma av inlagan. Andra faktorer som pressar Dells pc-verksamhet är ”en oväntad nedgång i företagens Windows 7-uppgraderingar”, och även att livscykeln för pc har förlängts. Dessutom tar Dell upp skiftet från pc till surfplattor och smarttelefoner. Dell konstaterar att de bara säljer ”begränsade kvantiteter” av sina surfplattor och att de inte utvecklar smarttelefoner.

Medan det inte var någon större överraskning att Dell skulle ta upp Windows 8 som en förklaring till den kärva pc-försäljningen var det en desto större överraskning att de nämner Windows 7. Dell är mer känt för att sälja pc till företag än till konsumenter. Om försäljningen av Windows 7-maskiner går sämre än väntat kan det vara en indikation på att företagen börjar bli färdiga med sina migrationer från Windows XP.

Om det är en branschtrend kan det peka på att också Microsoft har tuffare tider framför sig. Så sent som i januari uppgav Microsofts finanschef Peter Klein att 60 procent av pc-maskinerna på företagen världen över körde Windows 7 och gav därmed en försäkring om att försäljningen av det populära operativsystemet skulle fortsätta.

Dell är dock fortfarande en stor pc-tillverkare – världens tredje största enligt IDC med en marknadsandel på 10,6 procent under fjärde kvartalet. Och pc med tillhörande tjänster och produkter står fortfarande för 65 procent av företagets försäljning. Michael Dell vill hursomhelst driva verksamheten från pc-beroende till högmarginalförsäljning av framför allt tjänster till företag.

Michael Dell har argumenterat för att ett sådant skifte inte är möjligt om företaget fortsätter vara börsnoterat och tvingats möta aktieägarnas och analytikernas missnöje varje kvartal - och därför vill han köpa ut bolaget från börsen.

IDG News