– Det kändes som en stor ära att få träffa kungaparet och berätta om vårt projekt. Det kändes så klart lite overkligt också när man står och håller honom i handen. Det var stor kontrast mot den dagen jag såg honom sist. Då stod jag på en trottoar och kungen åkte förbi i en bil.

När och var hände det?

– Det var någonstans runt 1977-1978, när jag gick i skolan i Ronneby, när kungen var ute på en annan eriksgata.

Hur kommer det sig att han valde att titta på just ert projekt?
– Länsstyrelsen hade tagit fram ett antal intressanta punkter, och sedan var det hovet som själva bestämde vad de ville titta på.

Projektet går under namnet Green Charge – kraftsamling för elfordon. Hur startade det?
– Det är Blekinge Tekniska Högskola som är huvudman. De är rankade som nummer fem i världen när det gäller hållbar utveckling. Den tredje industriella revolutionen handlar om energi, och syftet med projektet är att stödja ett marknadsgenombrott för elbilar, något som kommer att komma till Sverige också. Utmaningen är att få det att hända här och nu, inte vänta på att någon ny, cool teknik kommer.

Vad innebär projektet konkret för Sverige?
– Målet är att få ihop hela ekosystemet, och att hitta publik laddning och infrastruktur. Då krävs det att energibolag och även tankbolag är med för att tillhandahålla laddplatser. Bland annat är Ikea, Volvo och länstrafikbolag med och vi har 24 kommuner i regionen som har skrivit på och bestämt hur många stolpar och bilar de ska ha.

Vad är CGIs roll i projektet?
– Det är ett system som heter CIMS, som användes när CGI, eller Logica som vi hette då, gjorde ett liknande projekt i Holland. Det systemet är grunden för att hålla ihop det som finns ovanpå. Tanken sedan har varit att exportera den idén från Holland till Sverige. Det är ett sätt att verka för regeringens mål med fossilfria transporter 2030.

Vad sa kungen om projektet då, gillade han det?
– Jo, han drog lite anekdoter. Han har själv en C30 Volvo Electric, och tycker det är bra att vi ser till att han kan ladda sig ner till Solliden. Han har ju ett stort motorintresse, men både han och drottningen har även ett genuint miljöintresse.