Mjukvarujätten Microsoft gör en vinst på 6 miljarder dollar under första kvartalet i år. Det kan jämföra med 5,1 miljarder dollar i vinst under motsvarande period i fjol. Vinsten låg över analytikernas förväntningar, enligt en enkät från Thomson Reuters.

Omsättningen i företaget ökade till 20,5 miljarder dollar, jämfört med 17,4 miljarder dollar för ett år sedan, vilket låg i linje med analytikernas förväntningar. Windows-divisionen ökar omsättningen med 23 procent, till 5,7 miljarder dollar. Men försäljningen för Windows-divisionen ligger platt, om man räknar in effekterna på intäkterna av Microsofts uppgraderingserbjudande.

Bokslutet släpps efter att IDC nyligen rapporterade att den globala pc-försäljningen sjönk nästan 14 procent under första kvartalet, vilket är det största tappet någonsin. En av de främsta orsakerna är det svaga mottagandet för Windows 8.

Under en konferens uppger Microsofts ekonomichef Peter Klein att omsättningen för Windows har påverkats av skiftet från pc till plattor, men att Microsoft är övertygat om att försäljningen kommer att öka.

Han medger dock att övergången till Windows 8 är komplicerad, på grund av storleken på ekosystemet kring Windows både på hårdvara och mjukvara. I en kommentar till bokslutet uppger Gartners analytiker att Microsofts nya operativsystem har "hastats fram" innan Microsofts ekosystem var redo för det.

Peter Klein meddelar samtidigt att han bara arbetar kvar på Microsoft fram till slutet av juni, varefter han slutar. Han är en av flera högt uppsatta chefer som hoppar av från Microsoft, efter att Windows-chefen Steven Sinofsky meddelade sin avgång i november. Enligt Microsoft ska en ny ekonomichef rekryteras internt, där Peter Kleins efterträdare utses inom några veckor.

I ett uttalande om sin avgång uppger Peter Klein att han har för avsikt att spendera mer tid med sin familj, och att han i övrigt inte har några specifika planer.

Även affärsdivisionen, som innefattar Office-produkterna, ökar omsättningen med 8 procent, till 6,32 miljarder dollar. Microsoft lanserade en ny Office-version i slutet av januari, med möjlighet för första gången att abonnera istället för att betala en engångskostnad. Server- och verktygsdivisionen ökar 11 procent, till 5,04 miljarder dollar, tack vare stark försäljning för SQL Server och System Center.