Sökuppstickaren Euroling, med tjänsten Siteseeker, grundades 2000 och har idag runt 300 Siteseeker-kunder i Sverige och Norge. Genom förvärvet kommer sökföretaget att bli ett helägt dotterbolag inom Episerverkoncernen.

Euroling har stark förankring i akademisk forskning inom lingvistik, vilket har lagt grunden för den lösning som finns idag. Majoriteten av bolagets kunder använder Episerver CMS sedan tidigare och Eurolings ansvar blir att stödja de befintliga kunder och partners som använder Siteseeker.

Episerver uppger att sök är ett strategiskt viktigt område, och att man genom förvärvet får tillgång till teknik och immateriella rättigheter som kommer att användas för att utöka produkterbjudandet inom sök.

– Företag idag måste analysera en ständigt ökande mängd av data och information samt använda detta för att snabbt kunna presentera unika upplevelser för besökaren. Förvärvet gör det möjligt för oss att leverera produkter och tjänster som låter våra kunder förbättra upplevelsen för sina kunder genom att leverera de bästa och mest lämpliga innehållet för besökaren genom avancerad sökfunktionalitet, säger vd Martin Henricson om sitt nytillskott.

– Marknaden för sökrelaterade lösningar har blivit alltmer konkurrensutsatt och då måste bolag antingen fokusera på att förbättra effektiviteten, annars blir det naturligt konsolideringar. Vi har redan gemensamma kunder och partners, så var det lätt att se de affärsmässiga argumenten för förvärvet.

Hur mycket Episerver får betala framgår inte.