SAS aviserade it-besparingar på 600 miljoner kronor är den främsta orsaken till att SAS nu väljer att avbryta sitt samarbete med CSC - som de haft som leverantör i tio år – och istället ta in indiska Tata Consultancy Services.

Presschefen Trine Kroman-Mikkelsen är sparsam med detaljerna kring affären.

– Vi har haft fokus på it-kostnader och det här är en del av den planen. Vi har haft en förfrågan ute och haft en process utifrån det, där fokus har legat på effektivitet och på kostnadsreduceringar, säger hon.

Vad var det som avgjorde till TCS fördel, att de var billigast?
– Vi har valt att inte kommentera avtalet än, men snabbt sammanfattat handlar det om att Tata har levererat ett förslag som var bra för SAS. Dessutom har de god erfarenhet av luftfartsbranschen.

Det nya avtalet innebar också att SAS kastar ut trotjänaren CSC, som haft det riktigt kämpigt i Norden under de senaste åren.

– CSC var också med i processen, men vi har valt TCS. Men jag vill understryka att vi har haft ett bra samarbete med CSC i tio år, säger Trine Kromann-Mikkelsen.

För indiska Tata Consultancy Services, som steg för steg flyttat fram sina positioner i Norden, är kontraktet naturligtvis en fjäder i hatten.