I fredags kom beskedet att Mikael Hagman lämnar uppdraget som Media Markt-vd.

Hans ersättare Per Kaufmann hämtas från kökstillverkaren Nobia. Att det är en tuff verksamhet som väntar honom råder det ingen tvekan om. Men Per Kaufmann har varit i hetluften förr, under sin tid som Ikea-chef.

För drygt tre år sedan fick han sparken från möbeljätten och sin roll som chef för Ikeas verksamhet i Ryssland och Östeuropa. Per Kaufmann och Stefan Gross, som var chef för Ikeas ryska fastighetsbolag, fick då gå på dagen sedan mutanklagelser riktats mot Ikeas ryska verksamhet.

Det skedde efter att tidningen Expressen hade informerat Ikeas huvudkontor om att de hade dokument som påstods avslöja att de båda svenska cheferna var inblandade i den ryska mutaffären.

– Korruption är totalt oacceptabelt för Ikea så därför tar vi dessa uppgifter mycket allvarligt och agerar snabbt och bestämt, kommenterade Mikael Ohlsson, vd och koncernchef för Ikeagruppen saken och syftade på det snabba agerandet att sparka chefsduon.

Utnämningen av Per Kaufmann till ny vd var inte den enda förändring som Media Markt aviserade i fredags.

Kedjan har även tagit in en ny operativ chef i Andreas Mauz, som närmast kommer från Media-Saturns huvudkontor i Tyskland. Han har varit verksam i den svenska organisationen under en tid. Det har även inköpschef Andreas Vogler varit. Den duon kommer tillsammans med Per Kaufmann att utgöra den nya ledningsgruppen.

Media Markt meddelar också att tjänsten som finanschef, som har varit vakant sedan december då Christian Schrahe lämnade, kommer att tillsättas inom kort.

IT24 har sökt Per Kaufmann för en intervju, men han vill vänta tills han kommit in i rollen.