Enligt uppgifter till IT24 tar Nordea tillbaka en rad funktioner från Nordic Processor, det it-outsourcingbolag som banken äger tillsammans med IBM. Det gäller alla bankens nätverk och tjänster inom mellanregistret. Dessa hanterar IBM iSeries, Linux, Unix och Windows – som kör bland annat internetbanken, intranät, Outlook och Sharepointtjänster.

Detta för att "att öka kvaliteten, reducera risker och hålla kostnaderna".

På Nordea vill de inte säga något om sina planer i dagsläget.

– Jag kan inte kommentera det, utan det enda jag kan säga är att vi för diskussioner med vår leverantör, och när de är klara kan vi berätta, säger kommunikationsdirektören Helena Östman.

Nordea har drygt 31 000 anställda och ungefär 1000 kontor. Storbanken har tajta band med IBM på it-sidan sedan tio år tillbaka. De skrev på sitt första outsourcingavtal redan 2003 och i samband med detta bildades det gemensamma bolaget Nordic Processor, som tog över it-system och 900 av Nordeas it-anställda.

Det kontraktet var värt i storleksordningen 2,2 miljarder kronor per år.

2010 skrev Nordea på ett nytt mångmiljardavtal med IBM. Detta sträckte sig över fem år.

I dag äger Nordea 51 procent av Nordic Processor och IBM 49 procent.

Men nu vill Nordea alltså plocka tillbaka en del av funktionerna från det gemensamägda bolaget. Projektet för att ta tillbaka de här funktionerna till Nordea har redan påbörjats och de ska vara "hemma" hos Nordea i början av april nästa år.

Nordea har haft en rad uppmärksammade problem med sin internetbank. Så sent som i julas kraschade sajten två gånger.

Men problemen går längre tillbaka än så. Computer Sweden intervjuade it-chefen Per Stensö i september förra året, efter en rad tillfällen då internetbanken legat nere. Då uppgav Stensö att ambitionen var att komma tillrätta med problemen ”inom ett halvår”.