Teliasoneras nya vd tillträder formellt den 1 september, men finns tillgänglig redan från och med 1 juli. Per-Arne Blomquist blir kvar som tillförordnad vd till och med 1 september och fortsätter därefter som vice vd och finansdirektör.

– Jag är mycket stolt och glad över att ha fått detta förtroende och jag är också ödmjuk inför uppgiften. Teliasonera är idag en av Europas ledande telekomoperatörer med stor internationell närvaro. Jag ser fram emot att leda bolaget i nästa fas av utvecklingen, säger Johan Dennelind om sitt nya uppdrag.

Teliasonera uppger att rekryteringsprocessen har haft högsta prioritet för styrelsen och arbetet har letts av Ersättningskommittén, som har bestått av ordförande Marie Ehrling, Olli-Pekka Kallasvuo och Mats Jansson. De säger att kravspecifikationen på den nya kandidaten har varit stark. Det som har efterfrågats är goda ledaregenskaper, erfarenhet av att utveckla internationella verksamheter i tillväxtregioner samt bred kunskap om telekombranschen.

– Jag är mycket glad över att knyta Johan Dennelind till Teliasonera. Han har nära 20 års erfarenhet från telekombranschen och har under sin tid på Telenor, och senast på Vodacom, visat på en förmåga att framgångsrikt leda organisationer i stark förändring i en internationell miljö. Genom att Per-Arne Blomquist nu återtar sin roll som vice vd och finansdirektör säkerställer vi en kontinuitet i verksamheten samtidigt som vi genom Johan Dennelind får en nystart, säger Marie Ehrling, styrelseordförande i Teliasonera.