En svensk mjukvara kallad Mindsurf, utvecklad av KTH-professorn Eric Söderqvist, gör att man kan surfa tredimensionellt på internet med tankens kraft. Webbsidorna visas direkt i människans hjärna.

Ett supervirus som ska slå ut Israels finansiella system och därmed rubba staten i dess grundvalar.

Det är utgångspunkterna i romanen Mona som redan före utgivning fått stor uppmärksamhet och ges ut i över 20 länder. Filmrättigheterna är sålda och filmen ska produceras av Oscarsnominerade Michael London, som bland annat gjort Sideways och Illusionisten.

Vid en given tidpunkt möts mjukvaran och viruset och Eric Söderqvists sambo som testar hans produkt, drabbas av det osannolika – hon blir smittad av dataviruset.

– Jag fick idén när jag jobbade på Aftonbladet i mitten av 1990-talet, säger författaren Dan T Sehlberg.

– Vi fick testa många olika produkter, bland annat ett ganska trist pingisspel som styrdes med hjälp av tankekraft. När spelets dator fick ett virus började vi skämta om att vi själva skulle bli smittade. Det var så idén till boken föddes.

I boken ger sig Eric Söderqvist ut på en desperat jakt efter ett antivirus, vilket för honom till Frankrike, Israel och Gaza, med såväl terrorister som underrättelseagenter efter sig.

Dan T Sehlberg berättar att han de senaste åren läst in sig allt mer på det som kallas brain computing interface, ett gränssnitt för att kommunicera direkt mellan nervceller och teknisk apparatur. Han har besökt platser, experter och slutna forskningscenter i sin research och har bollat bokens teorier med experter.

Han hävdar att uppfinningarna i Mona inte behöver vara särskilt långt borta. Men att en människa blir smittad av ett datorvirus kan väl inte ske. Eller?

– När man pratar med experter är ju svaret: ”Nej, det går inte”. Om man fortsätter fråga om det skulle gå, hur skulle det gå till då, så börjar de ge sina teorier. Egentligen är det här ett så komplext område att ingen vet.

Den 12 september kommer boken ut i Sverige. Sehlberg säger att lanseringen blivit lite som ett virus i sig. Det är klart att den utkommer i över 20 länder. Arbetet med filmen är på gång och manusförfattaren Max Borenstein har anlitats. Han har tidigare arbetat med Godzilla, Swordswallowers och The Seventh Son.

Dan T Sehlberg är i grunden ekonom med examen från Handelshögskolan. Han har jobbat som musikjournalist och varit chef för Aftonbladet Digitala Medier. De senaste åren har han varit verksam som entreprenör.