Strax efter Stephen Elop hämtats från Microsoft för att ta över vd-posten på Nokia i september 2010 meddelade han att han tänkte skrota den gamla Symbian-plattformen till förmån för just Microsofts mobilplattform Windows Phone.

Elop hävdar att omställningen är nödvändig, men klart är också att den kostat ofantliga summor. De senaste helårsrapporterna har visat på miljardförluster. 2011 gjorde den forna vinstmaskinen en rörelseförlust på 1,1 miljarder euro. Under helåret 2012 landade förlusten på hisnande 2,3 miljarder euro.

De stora förlusterna har fortsatt in i 2013, även om de minskat något. Under första kvartalet rapporterade de om en förlust på 150 miljoner euro.

– Vi verkar i en väldigt konkurrensutsatt miljö, men vi genomför vår nödvändiga strategiförändring och vi lyckas hantera våra kostnader på ett bra sätt, kommenterade Stephen Elop rapporten för första kvartalet.

Andra kvartalet i år var förlusten 115 miljoner euro.
Nu började inte Nokias problem med övergången till Windows Phone, raset hade inletts redan tidigare. Det avspeglas inte minst i aktieutvecklingen sedan 2008. I samband med att Apples Iphone släpptes på den svenska marknaden stod aktien i 140 kronor, därefter har det bara gått utför. Mobilkriget har kommit handla om Apples IOS å ena sidan och Googles Android å den andra.
Nokia har hamnat hopplöst efter.

Förra året vid den här tiden tilltog spekulationerna om att en försäljning av bolaget kunde vara nära. Då hade aktien rasat till under 20 kronor. Rykten om Microsoft har hela tiden varit närvarande, men det har också talats om att den sydkoreanska elektronikjätten Samsung och det sociala nätverksbolaget Facebook, som har en stor kassa efter börsnoteringen, skulle vara intresserade.

Som en följd av Microsofts köp av Nokia mobiltelefonidel så stiger aktien kraftigt – och på tisdagsförmiddagen hade den gått upp med 45 procent till 37,40 kronor.