Storytel, som erbjuder ljudböcker online mot en månadsavgift, har vuxit rejält de senaste åren. Under bokmässan i Göteborg kommer bolaget att ta nästa steg, då man även börjar erbjuda kunderna e-böcker.

– Vi vet att våra kunder gillar tjänsten och att de använder den i sin vardag och vi är en del av den starka trenden där folk blir mer mobila, säger Jonas Tellander om bakgrunden till den senaste satsningen.

Att Storytel har undersökt vad 3 000 användare tycker och hur de använder tjänsten är en tydlig förklaring till det nya initiativet.

I undersökningen framkommer bland annat att 75 procent av de responderande idag läser mer böcker än de gjorde innan de började med Storytel. Dessutom framkommer det att 55 procent inte betalade för ljudböcker tidigare.

– Det innebär att vi har hittat nya intäkter för ljudboksbranschen. Och vi har lyckats vända trenden med ologlig nedladdning på samma sätt som har skett i musikbranschen, konstaterar Jonas Tellander.

Men den del som bolaget har tagit fasta på nu är alltså inte den ljudrelaterade. Samma undersökning visade att 80 procent av de tillfrågade gärna läser vanliga böcker också. Och det är därför Storytel nu väljer att ta in e-böcker i sitt erbjudande.

– Vi presenterar ett nytt abonnemang som heter Storytel Premium, där man även kan läsa e-böcker i samma abonnemang. Vi vill att man ska kunna använda sig av båda formerna, så vi ser till att bokmärket alltid är synkat mellan ljudboken och e-boken. Vi vill ge konsumenten total frihet att välja om de vill läsa eller lyssna på boken utan att behöva kompromissa, säger Jonas Tellander.

Jonas Tellander grundade Storytel tillsammans med sin fru, Annamaria Tellander, och Jon Hauksson, som idag är teknikchef. Sedan dess har bolaget vuxit och den trenden fortsätter.

– Vi har fortfarande en tillväxttakt runt 100 procent per år. För tre år sedan hade vi 4 000 abonnenter. Sedan tog det fart, mycket tack vare Iphone, men även Spotify och Telia, som öppnade för obigatoriska abonnemang när man konsumerar i mobilen. Nu har vi 60 000 abonnenter och närmar oss en marknadsandel på 40-50 procent av ljudboksbranschen, säger han.

Bolaget består av 20 personer idag, av vilka de flesta sitter i Stockholm. Men man är även representerat på plats i de två andra länder där tjänsten har släppts, Danmark och Nederländerna.

Trots att förebilden på musikområdet, Spotify, fortsätter växa och värderas till stora belopp brottas det bolaget fortfarande med förluster.

Men den trenden har inte Storytel anammat. Tvärtom har man, likt en stor del av tjänstens bokbestånd gör, bjudit på ett lyckligt bokslut. Under det senaste verksamhetsåret 2012 omsatte Storytel 35,5 miljoner kronor, med ett positivt resultat på knappt 1,5 miljoner.

Den nya tjänsten Premium kommer att finnas i Storytels nya app, som släpps till Iphone i december.