Han kommer närmast från en roll som operativ chef för Developer and Platform Evangelism, där han framför allt jobbat med molnet och utvecklingsverktyg. Att Microsoft hämtar sin nya Sverige-vd från just den divisionen är knappast någon slump.

– Vi genomgår just nu en transformation mot enheter och tjänster. Jag har vuxit upp i den världen och jobbat med liknande saker sedan 2000 och har i princip alltid arbetat med molntjänster. Det i kombination med min bakgrund var nog det som styrde mest. Dessutom har jag jobbat med både konsumentsidan och enterprise och har den breda bakgrund som krävs, konstaterar Jonas Persson.

Vid sitt senaste jobb var han stationerad i Brasilien, något som delvis kan ses som hemmaplan för Jonas Persson, som är uppväxt i São Paulo, även om han under de senaste åren hela tiden haft Stockholm som den riktiga hemmaplanen.

Hur känns det att komma hem till Sverige?
– Det är väldigt skönt att flytta hem till Sverige. Man lär sig uppskatta det här landet mycket när man är ute och reser.

Men även under sitt senaste jobb har det blivit en del Sverigebesök. Vid den svenska lanseringen av Windows 8 var det den nya ledarduon, det vill säga Jonas Persson och hans nya chef, Västeuropabossen Eric Boustouller som höll i trådarna.

– Ja, det visste vi inte då att våra vägar skulle mötas senare, säger Jonas Persson.

Företrädaren på Sverige-vd-positionen, Per Adolfsson, var påtagligt missnöjd med utvecklingen av Microsofts organisation, inte minst under det senaste året.

Hur mycket har man egentligen att säga till om som Sverige-vd, är det inte mer av ett administratörsjobb?
– Nej, man är inte en administratör. Vi har väldigt mycket att säga till om och vi bestämmer mycket över hur vi jobbar med våra kunder och vad vi gör med våra partners. Givetvis har vi som alla bolag krav att uppfylla, men jag känner absolut att jag har möjlighet att fatta de beslut som är rätt för kunden och jag känner att jag och den svenska organisationen har fått ett mandat att implementera vår strategi, säger Jonas Persson.

Vad är det för strategi som gäller framöver då?
– Det är väldigt uttalat att det handlar om enheter och tjänster. Vi vill kunna erbjuda och förse kunderna med enheter och tjänster som styr de aktiviteter de värdesätter, oavsett om det är hemma eller på jobbet. Jag tror att vi är ett av de få företagen som kan göra det.

Att en stor del av Microsofts nya strategi handlar om att tilltala såväl de professionella användare som konsumenterna är påtagligt. Och sedan Microsoft lanserat sin egen platta Surface har bolaget i allt högre utsträckning blivit en hårdvaruleverantör, och det är, som IT24 varit inne på tidigare, en balansgång att konkurrera med några av sina viktigaste partners, pc-tillverkarna.

– Gränserna mellan hårdvara och mjukvara börjar mer och mer att suddas ut, det är ett mycket starkare samband däremellan än det var tidigare. Vi kommer att sälja hårdvara som exempelvis Surface, men en stor del är också att samarbeta med andra hårdvaruleverantörer.

Hur tycker du att det funkar att konkurrera med era egna partners?
– Marknaden är tillräckligt stor för att det ska finnas något åt alla. Det finns inget företag som är tillräckligt komplett. Och det har gått mycket bättre att samarbeta än vad många trodde, just eftersom marknaden är så stor. Vi har ett väldigt bra samarbete med pc-tillverkare och andra hårdvarutillverkare som finns därute.

Att det har gått trögt för Windows 8 sedan lanseringen verkar inte vara något som oroar Jonas Persson. Tvärtom blickar han framåt, och han verkar göra det med optimism.

– Windows 8s marknadsandel växer stadigt varje månad. Vi har lanserat Surface 2 och det har varit stort intresse. Vi satsar stort nu i oktober och november, både vad det gäller plattor och med Surfacelanseringen, så vi ser positivt på marknaden framöver, säger han.

Vad krävs för att lyckas bättre med Windows 8 än ni har gjort hittills?
– Det krävs att vi har en bra produkt, och det har vi. Plus att vi har ett antal bra tjänster som passar till, oavsett om det handlar om företag eller konsument. Det handlar om att kombinera de tjänster som finns för konsumeneter med de tjäsnter som finns för företag. När det gäller hårdvara, upplevelse, design, konsument- och företagstjänster är vi övertygade om att vi har ett bättre erbjudande än konkurrenterna.

Vad behöver ni ändra för att det ska gå bättre i Sverige?
– Vi måste höja medvetenheten i Sverige, där kan vi göra ett bättre jobb. Men som sagt, det som gör att vi är optimistiska är att vi har bra tjänster och produkter. Det är många spelare därute, och det finns många mediokra produkter.

Är Ipad en medioker produkt?
– Ipad är en bra produkt, men vi känner att vi kan leverera bättre produkter. Tittar man däremot på Google, så kommer det en hel del mediokra produkter.

Jonas Persson kliver på sitt nya jobb i en omvälvande period för Microsoft. Utöver utmaningarna för Windows 8 och det nyliga köpet av Nokia har även vd Steve Ballmer aviserat sin avgång och det organiseras om i USA.

Hur påverkar det Sverige, blir det omorganisation här också?
– Vi har inga planer på att organisera om i Sverige. Från och med nu handlar det mycket om att vara ute hos kund och att leverera rätt lösning, och det blir inte någon stor omorgansiation som den som sker i USA.