När konsultbolaget Tieto i dag meddelar att de skär bort ytterligare 770 tjänster, varav 180 i Sverige, är det bara den senaste i raden av neddragningar på de stora konsultbolagen, som traditionellt dominerat den svenska marknaden.

Så sent som i våras sjösatte CSC ett stort neddragningspaket i Norden. Även Logica, numera CGI, Fujitsu och HP har skurit hårt i verksamheterna de senaste åren.

Det handlar dels om att systemutvecklingen flyttar utomlands. Prispressen på konsultmarknaden är konstant och för att hålla uppe marginalerna flyttar leverantörerna ut jobben i motsvarande grad.

Det handlar också om att de indiska konsultbolagen flyttat fram sina positioner i Sverige de senaste åren.

TCS och HCL är sedan tidigare etablerade på den svenska marknaden, men nu har både Wipro och Cognizant aviserat storsatsningar i Sverige. Det innebär att alla de största indiska konsultbolagen har Sverige i sikte. Framför allt är det storbankerna som lockar.

Vad värre är för de traditionella leverantörerna av konsulttjänster är att de indiska bolagen också blivit allt populärare hos kunderna. Det är inte särskilt längesen det mest talades om trassel och missförstånd när det handlade om indiska konsultbolag, men de har arbetat upp relationerna, de har börjat anställa projektledare och chefer som kan den lokala marknaden, och när KPMG i somras undersökte kundnöjdhet hos 200 större bolag i Sverige och Norden hamnade TCS och HCL i topp.

Den här utvecklingen lär fortsätta. Wipro räknar med att anställa 500 personer i Norden under de närmaste fem åren. Det lär inte saknas ansökningar.