Fogg Mobile är ett av många heta svenska startup-bolag just nu. Bolaget utvecklar ett sim-kort som ska säljas ihop med datortillverkare, så att datorn direkt kan kopplas upp på ett mobilt bredbandsnät.

Enligt vd:n Carl-Magnus Stenberg särskiljer det sig från andra lösningar då det är operatörsneutralt.

Nu har deras produkter rönt intresse från en av världens största pc-tillverkare, när HP går in med över två miljoner euro, motsvarande ungefär 17,5 miljoner svenska kronor, i verksamheten.

– Det här är vårt första kontrakt med en pc-tillverkare och det är klart att det är väldigt viktigt för oss. Vi är ett startup-bolag med begränsade resurser och som behöver accelerera och komma ut i Europa, säger Carl-Magnus Stenberg.

Hittills har Foggs sim-kort bara varit tillgängligt för svenska konsumenter men i och med HPs satsning väntar nu en europeisk expansion.

I november ska Fogg och HP lansera sin första gemensamma produkt: surfplattor och bärbara datorer med förinstallerade sim-kort från Fogg som ger användaren gratis surf i två år.

Todd Achilles, som är vice vd för mobil uppkoppling på HP, säger i en kommentar:

– Att vara uppkopplad ska vara enkelt, inte ännu en huvudvärk. Vi är därför exalterade över att kunna erbjuda denna tjänst tillsammans med Fogg som gör att användarna alltid kan vara online. Lösningen tar bort problemen och frustrationen över att behöva koppla upp sig mot wifi eller att binda sig till ett abonnemang, säger han.

Avtalet med HP är tänkt att följas upp med flera, säger Carl-Magnus Stenberg. Diskussioner med andra pc-tillverkare pågår.

– Först och främst måste vi fullgöra de här åtagandena med HP, men vi för diskussioner också med andra, säger han.