Microsofts satsning på surfplattor kan så långt betraktas som ett misslyckande. Modellerna Surface Pro och Surface RT har inte sålt som förväntat. På hemmamarknaden i USA har det till och med talats om hot om stämning för att Microsoft gjort så dåliga egna prognoser.

Svenska branschen är dock försiktigt positiva inför försäljningsstarten av de nya modellerna Surface Pro 2 och Surface 2 (beteckningen RT är skrotad i den här omgången). Mest positivt ser det ut om man tittar på förhoppningarna kring försäljningen till företag och skolor.

– Jag tror att den kan slå, säger Mathias Isaksson som är nordisk produktchef för datorer på Dustin.

Dustin har hittills mest fokuserat på försäljningen av den dyrare Pro-varianten som kan ersätta en bärbar dator. Mathias Isaksson tycker inte att Surface fått chansen att visa vad den går för på företagsmarknaden i Sverige.

– Den fick ju bara ett ganska kort fönster för försäljning innan de nya modellerna annonserades. Men under den tiden såldes den bra.
Dustin har tagit upp förhandsbeställningar på de nya Surface-varianterna och även där menar Mathias Isaksson att bokningarna följer förväntningarna, bland annat ser han intresse från skolor som vill köpa elevuppsättningar.

Även hos Atea ser man ett intresse för Surface från skolor.

– Volymerna kommer från skolbeställningar, säger Mats Löwnander som är chef för hårdvaruförsäljning på Atea.

Microsoft har dock missat årets chans på klassrummen. Skolupphandlingarna slutförs vanligen en bra bit innan midsommar och då fanns inte Surface tillgänglig för företagsförsäljning i Sverige.
I dag dominerar Ipad helt i skolan, men Mats Löwnander tror att Microsoft har en chans.

– Eftersom det inte funnits ett alternativ till Ipad tidigare så är 2014 det första året som blir en riktig mätare, säger Mats Löwnander.

Fakta

Processor: Surface 2 har Nvidias Armbaserade processor Tegra 4 medan Surface Pro 2 får den fjärde generation av Intels Core i5-processor.

Prestanda: Microsoft menar att Surface Pro 2 har bättre prestanda än 95 procent av dagens bärbara datorer.

Skärm: Storleken är på 10,6 tum men Surface 2 klarar full hd-upplösning i stället för bara 1368x768 punkter som företrädaren.

Pris: Surface 2 har ett ingångspris på 3 900 kronor och kostar 4 800 kronor med 64 GB lagringsminne. Den billigaste versionen av Surface Pro 2 kostar 7 900 kronor. Den kommer även att kunna fås med 512 GB lagringsminne, men då med en prislapp på 16 000 kronor.