Igår fick de anställda på Cygate beskedet att deras vd, Bengt Lundgren, lämnar det bolag han lett i elva år.

– Det är inget konstigt. Bengt har lett Cygate i elva år med lönsamhet och tillväxt. Han är en oerhört skicklig entreprenör och han lämnar verkligen på toppen, där han har ökat både omsättning och vinst. Det är säkert många på Cygate som blev besvikna av det här, säger Telia-höjdaren Sverker Hannervall och förre Cisco-vd:n, som också är styrelseordförande i Cygate, och poängterar att han känner bolaget väl.

– Jag har varit ordförande i Cygate i fem och ett halvt år, och det var en viktig partner när jag var på Cisco, och jag var även med i styrelsen på Måldata.

Med tanke på de värmande orden om vd:n som just fått gå undrar man så klart vad orsaken till sortin är. Sverker Hannervall säger att han och Bengt Lundgren har haft olika syn vad gäller bolagets framtida resa.

– Den korta förklaringen är att Bengt och jag har olika syn på hur vi ska utveckla Cygate strategiskt sett framåt. Det är inga bad feelings. För Telias del har vi investerat mycket i fiber och vill förädla kommunikationstjänsterna mer och mer och det är viktigt att vi blir involverade i den delen och kan skapa mervärde till kunden, säger han och utvecklar:

– Jag håller Cygate som en del av något större där vi kan göra mer. När jag säger vi menar jag Telia och när Bengt säger vi menar han Cygate. Bolaget har, som sagt, utvecklats bra, men vi har inte köpt Cygate som en formell investering, utan vi som Teliasonera tittar på tillgångarna och ser hur vi kan skapa mer värde ut mot kund. Där har vi inte haft samsyn. Där Bengt har att vara entreprenör i sin DNA har jag storbolag i min DNA.

Det blir även en Teliarekrytering, Patrik Olsson, som tar över som vd på Cygate.

– Han har varit ansvarig för midmarket, vilket innebär kunder över 100 anställda över hela Sverige. Han har jobbat mycket med Cygate tidigare och även varit med i ledningsgruppen, säger Sverker Hannervall om valet av ny vd.