I förrgår blev det klart att Klarna köper sin tyska konkurrent Sofort i en jätteaffär, som skapar en stor europeisk betalningsaktör.

När det gäller den prislapp på jätteförvärvet som det har pratats om, 150 miljoner euro, eller dryga 1,3 miljarder kronor, är den enligt kommunikationschef Erik Engellau-Nilsson inte helt korrekt.

Han vill dock inte korrigera och ange någon annan siffra, utan nöjer sig med att påpeka:

– Det har förekommit uppgifter i medierna och det finns en del spekulation i det beloppet.

Oavsett om det uppgivna beloppet stämmer eller ej råder det ingen tvekan om att det är en gigantisk affär för Stockholmsbolaget.

– Vi är jätteglada och stolta över det här. För oss är det en jättegrej. I ett slag skapar vi Europas största oberoende, alternativa betalningsleverantör, som får 10 procent av transaktionsvolymerna på de marknader där vi är verksamma. Vi kan nu börja konkurrera med våra amerikanska konkurrenter på ett helt annat sätt, säger Erik Engellau-Nilsson.

– Vi får 1 000 anställda tillsammans och det är 43 000 e-handlare som är uppkopplade mot oss i Europa.

Klarna är sedan tidigare etablerat i Soforts hemland Tyskland, men det avtrycket kommer givetvis att bli betydligt större nu.

– Sofort är allra störst i Österrike och Tyskland, medan vi är störst i Norden och Tyskland, konstaterar Erik Engellau-Nilsson och vidarebefordrar även budskapet från sin nya kollega, Soforts vd Doktor Gerrit Seidel, om vilka marknader man nu ska satsa mest på.

– Det är marknaderna i Central- och Östeuropa som framför allt kommer att vara i fokus, låter Seidel hälsa från skrivbordet bredvid.

Enligt Erik Engellau-Nilsson är det inte bara geografiskt som bolagen matchar varandra.

– Det här är helt kompletterande bolag och det bygger helt på kompletterande tillväxt. Det finns egentligen inga kostnadssynnergier att hämta, säger han om vad som kommer att hända, eller snarare inte hända på personalsidan.

– Båda varumärkena finns kvar långsiktigt och vi jobbar på som två olika bolag som på sikt ska börja samarbeta kring försäljning, men exakt under vilka former åtrerstår att se.