Strax innan årsskiftet blev det klart att de två kanadensiska kommunikationsjättarna Aastra och Mitel slår ihop sina påsar och skapar en riktig jätte inom unified commuication.

Nu öppnar Aastra plånboken igen genom att köpa svenska telekombolaget Telepo.

– Vi är barnsligt förtjusta och glada i det här. Det har varit svårt för service providers att bygga en skalbar lösning på vårt MX-One. Telepo har byggt en lösning som passar för allt från två användare upp till 1 000, så det passar verkligen bra in och kompletterar det som vi har idag, säger Claes Kolare, svensk vd på Aastra.

För Patrik Sörqvist, vd på Telepo, verkar mungiporna också peka uppåt.

– Det här betyder att vi i vår internationella expansion får möjlighet att utnyttja en bra plattform och ett starkt varumärke, säger han och hoppas kunna följa upp ett lyckat 2013.

– Vi nådde lönsamhet och växte med 80 procent under fjolåret. Nu får vi möjlighet att växa ännu snabbare än vad vi hade gjort på egen hand.

Sammanslagningen mellan Mitel och Aastra genomförs formellt den 31 januari. Och nu följer Aastra, som har ungefär 180 anställda i Sverige, alltså upp med förvärvet av Telepo.

Så här svarar Claes Kolare på frågan om vad man får betala för det svenska bolaget.

– Ja, det får vi göra, men hur mycket talar vi inte om.

Telepo har ungefär 30 anställda, som samtliga följer med i förvärvet.

– Vi jobbar vidare i den form vi finns idag, och på sikt får vi se vad det finns för synergier. Vi tycker att det är fantastiskt roligt och det vikigaste för oss är som sagt att det förbättrar möjligheten för en internationell expansion, säger Patrik Sörqvist.