Apoteksgruppen, som har 164 apotek byter nu ut CGI mot molnleverantören Ipeer. Orsaken är, enligt apotekskedjan, att man därmed får mer kundanpassade system, avtal och arbetssätt samt dessutom snabbare responstider och sänkta kostnader.

Affären blir en av de största någonsin för Ipeer och kommer att implementeras under årets första halvår. Ordervärdet beräknas ligga mellan 7 och 10 miljoner kronor.

Konkret innebär den att Ipeer tar över helhetsansvaret för Apoteksgruppens serverdrift i en privat, dedikerad molnmiljö med hyrda anknytningar. Den nya plattformen är redundant med replikerad lagring i flera svenska datahallar. Ipeer kommer att använda VMwares produkter för virtualisering och IBM:s för servrar och lagring. Det gör, enligt Ipeer, att Apoteksgruppen inte blir inlåsta, utan de kan nu själva vid behov flytta sina virtuella maskiner till VMware-miljöer hos andra.

CGI kommer visserligen att vara kvar som leverantör av konsulttjänster kring vissa applikationer, men att Ipeer tog hem helheten när leverantörerna utvärderades mot varandra förklaras så här:

– Våra 164 apotek ägs av lokala företagare som kräver att it-stödet skall vara minst lika engagerat och flexibelt som det måste vara. Med Ipeer får vi till sänkta kostnader en mindre leverantör med oss som prioritet och drift som kärnverksamhet. Ipeer har anpassat sig till våra önskemål om arbetssätt och deras team har en helhetsbild över lösningen och kan agera snabbare, säger Apoteksgruppens it-chef Ola Ebenhart och fortsätter:

– Vår bransch är hårt reglerad, medicinerna måste fram i tid och Ipeer har visat sig ha god erfarenhet och bra resultat från just sådan affärskritisk drift. Vi får en toppmodern, driftssäker plattform med goda möjligheter att stödja vår framtida expansion inom bland annat e-handel.

Ipeers vd Johan Hedlund gläds över scenariot när det mindre bolaget slår ut jätten. Enligt honom förklaras det framför allt med en mindre aktör ser kunden i högre grad.

– På Ipeer är vi mycket glada över att få Apoteksgruppens förtroende. Som nischad, erfaren och svensk cloudleverantör siktar vi på att erbjuda mer värde per krona med våra sjuttio anställda än en global aktör med sjuttiotusen gör. Det är mer än en gång vi fått höra att man hellre är en viktig kund hos oss än ett kundnummer hos någon annan, säger han.