IT24 har tidigare skrivit om att Elektronikbranschen uppmanar sina medlemmar att bojkotta privatkopieringsavgiften, i alla fall tills målet mellan Sony Mobile och Copyswede är avgjort. Nu riktar organisationen ännu mer kritik mot Copyswede i samband med att ny statistik presenteras av GLF.

GLF:s statistik över musikförsäljningen i Sverige 2013 visar att 71 procent av den totala försäljningen kommer från strömmade musiktjänster, medan endast fyra procent är digitalt nedladdat. Jämfört med 2012 växer strömningslyssnandet med 30 procentenheter, medan downloadförsäljningen minskade med 22 procentenheter

Att upphovsrättsorganisationen Copyswede trots det vill utöka kassettbandsskatten visar att organisationen är i otakt med tiden, enligt Elektronikbranschen.

– Vi får återigen ett bevis på att Copyswede baserar sin kassettbandsskatt på ett beteende som inte längre finns. Konsumenterna betalar för att lyssna på musik, men varken sparar eller kopierar, så det är svårt att förstå varför lagringsutrymme ska beskattas, säger Elektronikbranschens vd Klas Elm och fortsätter:

– GLF konstaterar att Sverige nu är världsledande vad gäller tillväxt och användning av strömningstjänster. Det är beklagligt att upphovsrättsorganisationerna vill gå åt andra hållet och straffbeskatta dagens nya sätt att konsumera musik.