Affären är värd 8,5 miljoner kronor och har skett inom ramen för Kammarkollegiets ramavtalsområde Servrar och lagring, där åtta leverantörer har ramavtal.

Enligt Gabriella Norberg, Ateas platschef i Sundsvall, står ordervärdet helt i relation till myndighetens behov de närmaste åren. Avtalet löper över tre år med option på ytterligare ett år.

Affären omfattar Schneider Electrics HACS-lösning, Hot Aisle Containment Solution, tillsammans med implementering, service-, support- och garantitjänster.

Lösningen som Atea levererar gör att Försäkringskassan får ökad kontroll och ett mer energieffektivt datacenter.

Anledningen till att Försäkringskassan vill upprusta sitt datacenter i Sundsvall är att man vill få en bättre översikt samtidigt som man också vill förbättra energieffektiviteten och säkerheten. Affären med Atea och Coromatic är bara en liten del av en större datacentermodernisering som genomförs.

– På Kammarkollegiets ramavtalsområde rankades Ateas anbud högst och motsvarade samtidigt våra krav och förväntning. Den lösning som vi får optimerar vår energiförbrukning och vi får en ökad kontroll utan att vi behöver förändra vårt skalskydd eller bygga om för mycket, säger Tomas Lagren, infrastrukturansvarig Server på Försäkringskassan IT i ett pressmeddelande.

Datacenterlösningen gör att Försäkringskassan kan gå från att tidigare har använt sju grader varmt vatten till att använda 14 grader varmt vatten vid kylningsprocessen, vilket ska ge stora ekonomiska besparingar.

– Försäkringskassan har en tydlig målsättning med sin it-organisation och vårt breda samarbete gör dem till en viktig strategisk kund i regionen, säger Gabriella Norberg, platschef för Atea i Sundsvall.