Du är antagligen bekant med historien om Dreamhack, världens största dataspelsfestival. Hur det startade i all blygsamhet 1994, flyttade till Elmia i Jönköping 2001 och numera har diverse rekord i Guinness rekordbok. Numera ordnas två festivaler, en Summer i juni och en Winter i november. Förra året kom drygt 40 000 deltagare.

Lägger vi till siffrorna från de events Dreamhack arrangerade tillsammans med partner i Spanien och Rumänien, är siffran är uppe i nästan 73 000. En imponerande summa, som dessutom är en ökning med 44 procent jämfört med 2012 (och 84 procent jämfört med 2011).

Tillväxt, tänker du så klart.

Jo, visst. Ändå är det inget mot Dreamhacks verkliga tillväxtmotor: e-sporten.

– Det växer så snabbt att det är svårt att hänga med. Utvecklingen är nästan galen, konstaterar vd Robert Ohlén.

– Vi har ju hållit på med e-sport sedan slutet av 90-talet, men det har varit svårt att få det att lyfta. Det gäller inte bara för Dreamhack utan e-sporten globalt. Men de senaste åren har det äntligen hänt, och just nu ser vi faktiskt ingen gräns för hur stort det kan bli.

E-sport är samlingsnamnet för sport där man tävlar mot varandra i dataspel. De största grenarna just nu är Starcraft 2, Dota 2, League of Legends och Counter-Strike. Det finns fler spel det tävlas i, allt från Fifa till fightingspel, men där finns inte samma jättepublik eller stora vinstpengar. Efter de senaste årens sändningar på SVT, TV6 och Aftonbladet har även allmänheten börjat få upp ögonen för att fenomenet existerar, och att det uppenbarligen drar publik.

Många står dock frågande inför det hela: Kan man tävla i datorspel? Är det verkligen sport? Och är det kul att titta på?

Det enkla svaret på de frågorna är: Ja.