Årets tre finalister heter Amanda Pethrus, som studerar informations- och kommunikationsteknologi med inriktning på Digital Media Teknologi på KTH i Stockholm, Sofie Lindblom, som studerar till civilingenjör i medieteknik vid Linköpings universitet, och Sarah Bernelind, som studerar på civilingenjörsutbildningen i datateknik med inriktning mot interaktionsdesign, också hon på KTH.

Vem av de tre som får ikläda sig rollen som Årets it-tjej avgörs i samband med Universum Awards på Berns i Stockholm den 6 mars.

Då avgörs det vem av de tre finalisterna som ska efterträda fjolårets vinnare, Årets it-tjej 2013, som heter Cecilia Lindberg och studerar systemvetenskap på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Tanken är att vinnaren av Årets it-tjej ska fungera som ambassadör för Microsoft under året och vara en förebild för andra unga tjejer som är intresserade av it.

Priset Årets it-tjej instiftades av Microsoft för elva år sedan för att it-branschen behöver lyfta fram fler briljanta tjejer.

Därför söker man varje år Sveriges mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjej som studerar data eller it-relaterade ämnen på heltid på högskolan med minst ett år kvar av sina studier.

Förutom äran bjuds vinnaren också in till flera spännande och inspirerande evenemang under det kommande året.

Finalisterna bjuds in till ett heldagsevenemang på Microsoft i Akalla för intervjuer, case-lösning, mingel och andra aktiviteter. Det ger finalisterna tillfälle att lära känna företaget och att nätverka med Microsofts hr-team och andra nyckelpersoner.

Förutom att vinnaren också får en egen mentor på Microsoft, blir hon också medlem i ett slutet nätverk av tidigare finalister som nu är verksamma inom branschen.