Svenska spelförlaget och spelstudion Paradox har vuxit snabbt de senaste åren. Med närmare 200 miljoner kronor i omsättning under 2013 och 120 anställda är man numera en spelare att räkna med.

Vid midnatt svensk tid klev Paradox dessutom på allvar in i spelvärldens finrum. Under den stora spelutvecklarkonferensen GDC i San Francisco offentliggjorde Paradox att man nu blivit förlag för ansedda studion Obsidian Entertainment. Obsidian har gjort spel som Baldur's Gate, Fallout: Vegas, Neverwinter Nights, Star Wars Knights of the Old Republic 2 samt nu senast South Park: the Stick of Truth. Vi snackar alltså om en av världens mest ansedda rollspelsutvecklare.

– Det känns grymt, säger Paradox vd Fredrik Wester till IT24.

– Även om vi arbetat som förlag sedan länge, är det här första gången vi jobbar med en studio som gör trippel-A-spel. Det är ett nytt steg för oss, man kan väl säga att det är ett prestigeavtal vi skrivit under.

Avtalet gäller än så länge bara spelet Pillars of Eternity, ett rollspel som Obsidian kickstartade och som man beräknar ge ut om ungefär ett halvår (efter sedvanlig kickstarterförsening).

– Även om det går bra för spelstudior att själva publicera och marknadsföra sina spel digitalt, är det i praktiken inte så lätt. Det är trångt i nätbutikerna och det kräver både kunskap och organisation för att sköta marknadsföringen i sociala medier. Det är något vi har bevisat att vi har sedan länge, och det är det Obsidian sett.

Även om avtalet ytligt sett är ett vanligt förlagsavtal, handlar det enligt Fredrik Wester mer om ett partnerskap.

– Ja, det här är två jämspelta, fristående aktörer som samarbetar för att det ska bli bra för båda. Jag hoppas att det ska fortsätta många år till och omfatta betydligt fler spel än det här.

Det är så klart svårt att avgöra exakt hur mycket pengar avtalet innebär för Paradox på sikt, men Wester räknar med att enbart Pillars of Eternity redan i år ska ge intäkter på upp mot 40 miljoner. Avtalet handlar dessutom om både digital och fysisk distribution.

– Vi har länge letat efter en rollspelsutvecklare som kan fylla ett hål i vår spelportfölj. Vi är bra på spel som riktar sig till en nördpublik, men har saknat just rollspel. Så inte nog med att det är en bra affär, det är en typ av affär vi sökt efter länge.

– Dessutom har Obsidian massa fans bland våra anställda. Jag har räknat till minst åtta på Paradox som var med och kickstartade Pillars of Eternity långt innan vi som bolag började snacka med dem. Och själv var jag en aning starstruck när jag snackade med Obsidians legendariska speldesigner Chris Avellone under förhandlingarna. Det här kommer bli ett riktigt kul samarbete.