Det uppger källor för Wall Street Journal.

Affären som befinner sig i tidigt skede skulle innebära en ny nivå av samarbete och integration mellan teknikbolag och bredbandsleverantörer för att modernisera tv-tittandet.

Apple vill inte bara att dess streamingtjänst ska vara prioriterad utan få ett separat flöde, en gräddfil i ”den sista milen” i bredbandsnätet - det vill säga i den del som ansluter till användarnas hem. Detta för att undvika störningar och buffrande som kan uppstå och för att kunna leverera en tjänst av samma kvalitet som Comcasts överföring för traditionell kabel-tv via box.

Distinktionen är viktig då Comcast i samband med förvärvet av NBC Universal avtalat om nätneutralitet. Restriktionerna som löper till 2018 säger att Comcast inte får diskriminera i överföringen av trafik i näten.

Federal Communications Commission, FCC, håller på att ta fram nya regler för nätneutralitet i USA. FCC har signalerat att de nya reglerna kommer att hindra bredbandsleverantörer från att blockera eller sakta ned tillgången till innehåll på nätet för innehållsleverantörer som inte betalar en avgift.

Det är oklart vilken ställning FCC kommer ta i fallet Apple, där bolaget som leverantör vill ha bättre behandling för en molnbaserad tjänst i ett partnerskap med en operatör.

Netflix kom nyligen överrens med Comcast att direkt koppla upp sig till kabeloperatörens nätverk. Däremot sade affären inget om hur trafiken ska behandlas ”den sista milen”.

Nyhetsbyrån Direkt