I dag slog Samsung upp sin första Samsung Experience Store, i Täby Centrum. Öppningen skedde tillsammans med Phone House, i telekomkedjans tidigare Täbybutik.

Det var inte direkt Apple-storlek på folksamlingen vid öppningen, men de Samsungsugna församlade fick njuta av lite skönsång innan bandet skulle klippas:

Sedan var det dags att klippa bandet, ta emot applåder och välkomna anstormningen:

Så här säger Phone Houses vd Daniel Lindholm om förväntningarna på den gemensamma satsningen:

– Vi hoppas först och främst att det blir kul och att allt fungerar med it-system och sådant. Sedan vill vi givetvis att det kommer många kunder och vi förväntar oss mycket kul framöver. Samsung är ett starkt varumärke och det är kul att vara med på den här resan, säger han till IT24.

Butik två öppnar i morgon i Kista, och nummer tre i köpcentrumet Emporia i Malmö den 11 april. På två av adresserna ligger Samsungbutikerna alltså på samma ställe som bittra rivalen Apples Apple Store. Daniel Lindholm säger att han inte ser några problem med det.

– Nej, vi är vana vid konkurrens och vi har hellre butiken tillsammans med andra aktörer än att ligga helt för oss själva. Jag tror att det är så kunderna vill ha det.

För Phone House-kedjans del innebär det här i princip att ni länmnar Täby Centrum. Kommer det att poppa upp en vanlig Phone House-butik också?
– Vi hade inte gjort det här om vi inte trodde på det. Om vi öppnar nytt har lite att göra med vad framtriden visar. Men hittar vi rätt läge så är det så klart möjligt, eller jag kan till och med saäga att det är troligt att det blir så.

Björn Hansen, nordisk försäljningsdirektör på Samsung, säger att han tror på en rolig öppning, men poängterar också att den inte sker i samband med något särskilt produktsläpp.

– Vi lanserar en ny produkt den 11 april, så då kan man nog räkna med lite mer tryck men vi har ett antal erbjudanden vid öppningen också, med bland annat Galaxy S4 och Note till väldigt bra priser, säger han.

Hur mycket påverkas ert val av läge att det redan finns en Apple Store i både Emporia och Täby Centrum?
– Den leverantören har haft det här konceptet längre. Det här är första gången vi går ut med en satsning på enhetliga butiker. Vi har gått igenom varenda köpcentrum tillsammans med Phone House, och det ska så klart finnas en vilja från deras håll också. Det här är en satsning som kräver tid och pengar från båda parter.

I dagsläget är det alltså tre butiker som ska öppnas, och inga fler är planerade, i alla fall inte i den första rundan.

– Vi kommer att göra en utvärdering där vi får se om vi får ut tilläckligt mycket varumärkeskännedom. Det här handlar inte bara om försäljning utan är även viktigt för att bygga varumärket.

Vem är det som betalar butikshyran?
– Det är fortfarande en Phone House-butik. Men vi stöttar och vi kommer att stå för kampanjer, temakvällar och event, så för vår del handlar det mer om att skjuta till marknadspengar.