Till vardags är Niclas Jacobsson ansvarig för utvecklingen av ett tiotal olika moln- och hostingtjänster på Karlstadbolaget Ipeer. På den fronten väntar under det närmaste halvåret bland annat att Ipeers svenska Azure-moln ska utrustas med en rad nya tjänster, och han berättar även att grunden för en fördubbling av bolagets omsättning under 2015 skall läggas. Konkret för Niclas Jacobssons del innebär det strategiska förhandlingar med leverantörer som exempelvis IBM, HP och Veeam.

Men det är inte bara jobbet som teknikchef, och val av leverantörer, som är på tapeten under de kommande sex månaderna. Utöver att även ha lyckats klämma in ett bröllop i schemat hoppas han dessutom att han ska kunna leda kristdemokraterna till valframgångar, i sin roll som ordförande i Karlstad, ett uppdrag som han själv beskriver som att vara en "ideologisk vakthund för borgerliga värderingar".

Niclas Jacobsson har varit aktiv inom politiken i många år.

– Jag har varit vice ordförande i Socialnämnden i Kil och har även suttit med i Kultur- och frtitdsnämnden, säger han om tidigare uppdrag.

Men nu är det främst valet till Landstinget i Värmland som gäller, eftersom det inrymmer hjärtefrågorna.

– Jag har jobbat mycket med vård- och omsorgsfrågor, säger han och berättar att det också var de frågorna som avgjorde valet av parti, som gjordes redan i gymnasiet.

– Jag hade en äldre släkting som inte kunde komma ut på sommaren för att de inte kunde få fram den ramp som behövdes. Det var det som fick mig att börja engagera mig politiskt, och det enda parti som pratade om de här frågorna då var kristdemokraterna och Alf Svensson. Det är kanske inte så vanligt att man som 17-åring börjar engagera sig i äldreomsorg.

Ska man titta på opinionssiffrorna så har det minst sagt varit motvind för Niclas Jacobssons parti, som ofta legat och balanserat på den nedre gränsen av fyraprocentsspärren. Men riksdagsval och landstingsval är inte detsamma, och han låter inte allt för orolig över de dåliga opinionsiffrorna.

– Det beror på hur man ser det. Vårt parti ligger alltid lågt i mätningarna mellan valen, säger han.

Vid senaste valet fick kd 3,7 procent i landstingsfullmäktige i Värmland, vilket innebar tre ordniarie platser och två ersättare.

– Skulle vi få samma resultat som i förra valet skulle jag få en ersättarplats. Det krävs ett bättre val eller att jag kryssas för att jag ska komma in, säger Niclas Jacobsson.

Har du någon nytta av jobbet i politiken?
– Ja, det måste jag nog säga att jag har. Framför allt av kombinationen av ett privat företag med höga ambitioner, i kontrast med en offentlig verksamhet. Det blir en bra mix när man ställer saker mot varandra och det känner jag att jag har nytta av.

Tvärtom då, har du nytta av politiken i jobbet?
– Jag har nytta av att man kan se en helhet på ett annat sätt, en helhet som jag tar med mig från politiken. Annars är det lätt att se saker från bara ett perspektiv, men det är alltid viktigt att vrida och vända på saker, inte minst är det viktigt för våra kunder.

Det stundar alltså en hel del kampanjarbete, inte minst eftersom 2014 bjuder på två stora val.

– Det är ett väldigt speciellt år. Först har vi ett Europaparlamentsval, och sedan handlar det om att jobba inför landstingsvalet och prata om den lokala landstingspolitiken. Vi kommer att kampanja hala vägen. Sedan är det bara att hoppas.