Den nya chefen tar över Tietos affärsområde Industrial Internet – vilket innefattar att integrera fysiska maskiner med smarta processer, big data och avancerad analys – från och med den 12 maj. Enligt Tieto handlar det om ett av konsultbolagets viktigaste tillväxtområden, där den globala tillväxten gradvis förväntas öka.

– Det ska bli mycket spännande att hjälpa Tieto till en ledande position inom Industrial Internet. Industrial Internet blir avgörande inom alla branscher och vårt mål är att leda förändringen – vi ska hjälpa kunderna att omvandla befintliga system till nya lösningar, som exempelvis kan göras saas-baserade. Industrial Internet hanteras som ett nystartat företag inom Tieto, vilket innebär att flexibilitet och framsynthet kombineras med ett stort företags resurser och kunnande, säger Taneli Tikka.

Tietos nya boss har haft flera befattningar i nystartade företag, balnd annat har han varit vd för IRC-gallery, operativ chef och ägare av Dopplr samt grundare och styrelseordförande för TLD Registry.

Den senaste tiden har han varit affärsängel inom tekniksektorn, men även föredragshållare och kommentator i media.

– Vi är mycket glada över att Taneli Tikka kommer att ansvara för vårt Industrial Internet. Han har varit med och startat flera finska och internationella företag, vilket har gett honom erfarenheter som är extra intressanta för oss. Vi hoppas att han tar med sig sin entreprenörsanda och nya arbetssätt till Tieto, säger Ari Järvelä, executive vice president på Tieto om nyförvärvet.