Diskussionerna har pågått ett långt tag. Redan i februari kom uppgifter ut om att parterna förde en dialog och nu är det alltså klart att Dixons och Carphone Warehouse slås ihop.

Det nya bolaget kommer att verka under namnet Dixons Carphone, där ägandet mellan de båda bolagens aktieägare delas. Det skriver BBC idag, som också konstaterar att affären är värd 3,8 miljarder pund, vilket motsvarar knappt 42 miljarder kronor.

Dixons koncernchef Sebastian James avslöjade att affären är klar i samband med att elektronikjätten presenterade goda fjärdekvartals- och helårssiffror.

– Idag meddelar vi också att vi ger oss ut på en ny resa med Carphone Warehouse och det är glädjande att vara i en så stark sits när vi äntrar det här äventyret. Möjligheten att ta det vi har byggt i form av elektronikhandel och därtill addera den djupa expertsien från Carphone Warehouse ger oss till en ledande kraft i handeln för den uppkopplade världen, löd Sebastian James ord enligt BBC, där han pratade i Radio 4:s Today.

– Det här är något så sällsynt som en fusion som grundar sig i det som faktiskt händer i vår värld och inte i internt navelskådande, konstaterade han vidare.

Han sade också att han räknar med att fusionen kommer att innebära besparingar för båda bolagen på 80 miljoner pund per år från och med räkenskapsåret 2017/2018.

En del av de besparingarna kommer att ske på personalsidan. Totalt kommer 2 procent av personalstyrkan tas bort som ett resultat av en rationaliseringen, som ska ske främst på supportsidan.

Totalt har de båda kedjorna drygt 3 000 butiker och en årsomsättning på motsvarande 132 miljarder kronor. Phone House har drygt 100 svenska butiker medan Elgiganten har 75.

Det första uttalandet från Elgiganten gör gällande att man i dagsläget fokuserarar på den dagliga verksamheten.

– En sammanslagning av Carphone Wearehouse och Dixons skulle innebära en stor uppsida för oss. Phone House har 110 butiker i Sverige som ligger bra belägna i köpcentrum och på huvudgator. Telekom är en viktig kategori där vi ständigt söker nya möjligheter som kan generera växt och en fusion skulle ge oss otroliga möjligheter för en markant ökning av våra marknadsandelar, men det är viktigt att komma ihåg att det är mycket formalia som ska komma på plats, säger vd Niclas Eriksson.