Prislappen för Evry kan hamna över åtta miljarder kronor, vilket begränsar sfären av möjliga köpare.

Enligt analytikern Per Gunnar Nordahl på Arctic Securities är Tieto den mest troliga köpkandidaten.

I morse gick Evry ut med säljplanerna. Storägarna, däribland norska Telenor står bakom processen. Den geografiska närheten talar till Tietos fördel.

– Evry och Tieto har geografisk närhet, men ingen överlappning. Tieto har en prissättning som är högre än Evrys i förhållande till vinsten. Då blir det attraktivt med köp, säger Per Gunnar Nordahl till Computerworld Norge.

Enligt Per Gunnar Nordahl är det rätt att skapa en nordisk it-konsultjätte som kan stå emot trycket från indiska aktörer som HCL och Tata. Tieto har dessutom en låg skuldsättningsgrad och har därmed bra förutsättningar att finansiera ett uppköp. Men pressen kommer att bli hård.

Per Gunnar Nordahl framhåller att konsultdelen på Evrys har låga marginaler, undantaget dotterbolaget Bekk Consulting. Evry har förutom låga marginaler drabbats av avbrott hos kunderna. En del som dock går bra är Solutions-verksamheten.

Förutom ett förvärv från Tieto är det också möjligt att ett riskkapitalbolag går inom som storägare. Med ett förutspått pris på mellan 19 och 20 kronor per aktie, kan prislappen hamnar på runt åtta miljarder norska kronor, förutsatt att ett förvärv blir av.