Det nya avtalet med Skatteverket, Kronofogden och E-legitimationsnämnden är tecknat på två plus ett plus ett år.

Avtalet är uppdelat inom två områden. Det är dels applikationsutveckling och förvaltning, dels infrastruktur och drift.

Totalt var 15 anbudsgivare med och tampades om storavtalet.

Inom respektive område har fyra leverantörer valts ut. Då Cybercom och IBM är representerade inom båda områdena handlar det om totalt sex vinnare som nu ska slåss om Skatteverkets 400 miljoner kronor per år.

Vinnarna inom applikationsutveckling och förvaltning är Capgemini, HiQ, IBM och Cybercom, medan drift och infrastruktur-vinnarna stavas Tieto, IBM, CGI och Cybercom.

– Vi är mycket stolta och glada över att få detta utökade förtroende. Det är ett väldigt intressant avtal och en stor möjlighet för oss, säger Pär Abelson, segmentsansvarig i Sverige för offentlig sektor.

I Skatteverkets tidigare avtal har Capgemini varit strategisk leverantör, men nu har myndigheten alltså valt en ny modell för konsultupphandling.

– Tidigare har vi haft en strategisk leverantör och ett antal kringavtal. Men det här är inget underkännande av det tidigare avtalet, utan vi har valt att jobba på ett nytt sätt. Vi har en helt annan mognad och kompetens idag, säger Jan Zetterdahl, cio på Skatteverket till IT24.

Tidigare har Skatteverket ungefär 20 procent av konsultåtaganden i form av uppdrags- och resurskonsulting, vilket är en del som myndigheten hoppas utöka under kontrollerade former.

– Målet är att vi ska öka 20 procent per år så att vi har en bra baland mellan uppdrags- och resurskonsulting, säger Per Landman, enhetschef på it-avdelningen.

Skatteverket har it-avdelningar med cirka 750 anställda, fördelade på sex orter: Solna, Umeå, Göteborg, Västerås, Östersund, och Visby.