Genom köpet av Ipeer ska Teliasonera tillföras teknik och kunskap av moln- och hostingtjänster för både små och stora företag. Detta ska resultera i bredare molnerbjudande än vad företagen klarat av var för sig.

– Det här är ett viktigt förvärv för oss, säger Torbjörn Chami chef för företagsenheten på Teliasonera. Ipeer är framgångsrika inom molntjänster för infrastruktur, och de verkar både inom privata och publika molntjänster. Vi ska hjälpa företagen att skapa affärsmöjligheter inom den nya digitaliserade världen.

I dag har Ipeer 65 anställda. Torbjörn Chami säger att bolaget kommer att gå intakt in i dotterbolaget Cygates verksamhet som arbetar med molnlösningar.

Sitter de kvar i Karlstad?
– Ja, det kommer de att göra. Det är så hög automatik i det här, så det har ingen större praktisk betydelse.

Letar ni efter fler förvärv av den här typen?
– Nu har vi fyllt den här luckan, men vi tittar hela tiden över vår portfölj.

Avtalet mellan de båda bolagen skrevs på i morse. Ipeer ägdes tidigare av Applewise. Vd:n Johan Hedlund säger att han är imponerad av Teliasoneras framtida molnstrategi:

– De säkra molntjänster företag söker vilar på datacenter, garanterad nättillgänglighet och integration från enda aktör. Tillsammans kan Teliasonera och Ipeer erbjuda företag fler och bättre tjänster med en hög skalbarhet och säkerhet än någon annan svensk aktör.

Johan Hedlund bekräftar att företagets fortsatta bas blir Karlstad. Ingen av parterna vill dock avslöja köpeskillingen.