Det är tidningen Nerikes Allehanda som skriver om kommunens it-avdelning som fanns med bland de cirka 1 300 kunder och eventuella blivande kunder från hela Sverige som Ricoh bjöd in till Sveriges EM-kval-match i fotboll mot Ryssland den 9 oktober.

Det framkommer också att it-avdelningens medarbetare vid ett tidigare tillfälle har blivit bjudna på hockey av Atea, i samband med att man besökte bolagets anläggning för återvinning av datorer i Växjö.

Örebro kommuns interna riktlinjer säger att ”en muta kan till exempel bestå av pengar, varor och tjänster, besök på restaurang, sportevenemang, resor kurser och konferenser", och konkluderar med huvudregeln: "I princip ska du aldrig ta emot gåvor från utomstående."

Och enligt kommunens koncerncontroller Christer Wilen handlar det om tydliga gåvor vid båda tillfällena.

– Det låter direkt som något att titta närmare på, säger han.

It-chefen på Örebro kommun, Marcus Cederberg, säger att han inte kände till hockeybesöket. Fotbollsbesöket hade däremot varit uppe till diskussion, men ärendet stämdes aldrig av med kommunens jurist. Han kommenterar det inträffade så här i en intervju med Nerikes Allehanda:

– Det är medarbetare som jobbat hårt, och då tyckte vi att det var ok att de följer med och tittar på fotboll. De tar inte emot några gåvor och självklart inte alkohol på leverantörens bekostnad.

Han fortsätter:

– Det var ett generellt kundevenemang och inte riktad specifikt mot Örebro kommun. Det fanns också en jobbdel i det här, rena nöjesaktiviteter tackar vi nej till. Men de här medarbetarna är inte beslutsfattare och vi är inte heller i någon form av upphandlingssituation med de här företagen. Det var det viktiga för oss.

Men enligt Christer Wilen har det ingen betydelse om den får gåvan är beslutande eller inte. Det kan räcka att personen ska vara med och utvärdera varan. Han säger också till tidningen att det låter som ett märkligt resonemang att belöna kommunala medarbetare genom att låta dem bjudas av en leverantör.