Stugan anses vara det första svenska kommersiella dataspelet. Det skapades redan 1977, även om det inte började säljas förrän nästan tio år senare. Men nu är det dags för ett nytt Stugan, den här gången en verklig stuga, helst långt från allt vad civilisation heter.

Där ska 20 spelutvecklare från hela världen tillbringa åtta veckor sommaren 2015. Meningen är att de under tiden ska ta sina spelidéer till ett nytt mål, kanske en kickstarter, kanske ett färdigt spel, kanske en tillräckligt intressant demo för att locka förlag eller finansiärer.

Medan utvecklingen pågår kommer livet i stugan livestreamas så att hela världen kan följa det som sker – och lära känna de unga utvecklarna. Som dessutom kommer att coachas av en del riktigt tunga namn ur den svenska spelindustrin.

Mer: Här kan du spela klassiska Stugan

Idén kommer från Oskar Burman, chef för Rovio i Stockholm, och Tommy Palm, spelguru på King.

– Jag har funderat på det här länge. Jag vill hjälpa unga utvecklare att få en bra start, en sådan start jag aldrig fick när jag började i branschen på 90-talet, säger han.

– Det är så svårt både att göra spel helt ensam och sedan skapa uppmärksamhet kring det man gjort. Det här blir en möjlighet både att tillbringa en lång och kreativ tid med andra utvecklare, och att under tiden få bra marknadsföring av det man håller på med. Jag tror det kan bli väldigt bra.

Förutom Oskar Burman och Tommy Palm är även Avalanches grundare Christofer Sundberg med som initiativtagare. Bakom dem finns ytterligare en rad namn ur den svenska spelindustrin. Alla bidrar de med privata pengar för att driva runt projektet. Alla deltagare får gratis mat och husrum de åtta veckorna, dock lovas inga pengar till resor än.

– Det är möjligt att vi kommer att få råd med det i framtiden. Vi vill ju att folk från hela världen ska komma, men om de måste bekosta resan själv blir det så klart lättare för nordiska utvecklare än indiska, det inser vi också. Men man måste börja någonstans, säger Oskar Burman.

Just nu letas det stuga. Helst en stor röd en med vita knutar. Den ska dessutom både ligga ensligt - och där det finns bra bredband.

– En stuga ute i ödemarken kanske inte lockar en svensk, men ute i världen tror jag det är tvärt om.

För att söka till Stugan måste utvecklarna visa att de har en bra idé och förmågan att förverkliga den. Det kan vara allt från enskilda utvecklare till små team. Det mesta av inspiration och kunskap ska de hämta från varandra.

– Men sedan kommer jag och andra etablerade utvecklare komma på besök och prata med dem, ge dem tips och råd. På köpet kommer vi själva bli inspirerade, menar Oskar Burman.

Nästa sommar blir det alltså premiär, men om allt går enligt plan blir det bara den första i en lång rad liknande somrar. Oskar Burman tror också att projektet kommer få fler sponsorer.

– Men än så länge tar vi inte emot pengar från företag. Det här ska vara privat och personligt från etablerade utvecklare som vill ge tillbaka något och engagera sig lite. Det blir en mycket starkare grej på så sätt.