Det kommer förstås inte som en total nyhet för elektronikkedjorna, men det är tydligt att DAB-radio knappast är det översta ämnet på branschens lista.

Men efter ett visst trevande kring vem som ska uttala sig i frågan är DAB, inte helt oväntat, något man ser positivt på. Inte minst utifrån den enkla logiken att nya behov för konsumenterna alltid får kedjornas representanter att se dollartecknen i skyn.

Läs mer: DAB-nätet håller inte vad det lovar

– Vi har suttit på första parkett och sett implementeringen gradvis ske i vårt grannland Norge där försäljningen av DAB+-enheter har ökat lavinartat sen många år tillbaks. Vi tror och hoppas på ett minst lika positivt mottagande av svenska konsumenter. Inte minst för de fördelar som DAB+ innebär. Bredare kanalutbud, bättre kvalitet samt bättre täckning, säger Nora Ay, informationsansvarig på Siba, som i alla fall efter att ha fått frågan beskriver kedjans förberedelse-arbete så här:

– Vi följer beslutet noggrant och erbjuder redan i dag ett begränsat utbud av DAB-enheter till våra kunder. Naturligtvis kommer vi att anpassa sortiment utefter marknadens behov.

Även på Elgiganten är det Norge, där man har sitt moderbolag Elkjøp, som får agera förebild för en eventuell DAB-revolution, men tv-chef Magnus Dahg säger att kedjans DAB-sortiment är relativt stort redan i dag.

– 80 procent av radioapparaterna i vårt sortiment har DAB-funktionalitet, så vi är väl förberedda för en eventuell övergång. I Norge är DAB en stor succé och där har efterfrågan ökat i takt med utbyggnaden, säger han.

Läs mer: Pagrotsky: Lögn att DAB-radio blir billigare

– I november förra året tredubblades till exempel försäljningen mot året innan i samband med att NRK lanserade sin nya DAB-kanal. Vi tror att det kommer att öka försäljningen av radio även i Sverige.

Branschorganisationen Elektronikbranschen välkomnar också en släckning av FM-nätet.

– Vi gillar teknikutveckling. Varför ska radion vara en analog ö när allt annat är digitalt, frågar sig vd Klas Elm, som inte tror på att köra radio via nätet.

– Det tror jag inte vi har kapaciteten för, och 4g-nätet kommer inte att räcka till. Just nu är DAB en bättre lösning i min bok, säger han och hoppas så klart också på ökad försäljning för de bolag han företräder.

Läs mer: Reklamradion jublar: "All in på DAB"

– Konsumenterna kommer att behöva ta del av det, och det kommer att sälja många apparater. FM-radio är väl knappast den hetaste marknaden i dag. Det är en helt ny distributionsform med större utbud och mer radio till alla. I Stockholm är vi bortskämda med att ha hur mycket radio som helst, och det är lätt att få ett Stureplansperspektivt på det. Jag är positiv.

Diskutera gärna regeringens DAB-planer på Twitter och Facebook under hashtaggen #dabaclet.