Candidators vd Johan de Verdier säger att bolaget har ambitiösa mål. Tanken är att omsättningen ska ligga på en halv miljard 2018 och att bolaget ska ha nordisk närvaro.

Det sistnämnda målet tar bolaget ett tydligt första steg på nu när bolaget köper Knowit Services, som har huvuddelen av sin verksamhet i Norge och jobbar med it-drift och support.

– Vi hade inte tänkt göra den här affären så snabbt, men vi hittade en tvilling i Norge. Vi träffades redan i mars, och herregud vilka trevliga människor, säger Johan de Verdier på telefon från Bergen, där han är på plats för att informera och träffa just dessa.

Under 2014 har Candidator vuxit främst i Sverige, genom att etablera sig i Stockholm och Malmö. Nu tar man alltså nästa steg. Samtliga aktier i Knowit Services förvärvas. Prislappen ligger på 45 miljoner kronor.

Förvärvet innebär att Candidatorkoncernen nu etablerar sig i Bergen, Oslo och Borlänge, och beräknas uppnå en årlig omsättningstakt på cirka 200 miljoner kronor. Tillträdet av den nya verksamheten beräknas ske under januari.

Som en del i affären kommer även ett brett samarbetsavtal slutas mellan Candidator och Knowit, som innebär att Candidator ska leverera drift och tjänster till Knowitkoncernen i såväl Sverige som Norge, och att bolagen kan ta fram gemensamma erbjudanden.

– I och med denna mycket strategiska affär har vi nu en fantastisk plattform för fortsatt expansion. 2014 har varit ett år där Candidator vuxit mycket starkt organiskt och vunnit många nya kunder. Till detta lägger vi nu förvärvet av Knowit Services, vilket ger oss ännu bättre möjligheter att ge våra kunder en mycket bra kundupplevelse. Jag är också mycket förväntansfull inför de möjligheter vi har tillsammans med Knowit framöver i både Sverige och Norge. Att vi sedan får Knowitkoncernen som stor kund och ett antal nya medarbetare känns nästan overkligt bra, säger Johan de Verdier.

Knowit avslutar därmed en hektisk vecka med två norska förvärv med att även kränga av en verksamhet i vårt västra grannland.

Vd och koncernchef Per Wallentin säger att veckans åtgärder, som att sälja it-driftbolag och köpa en digitalbyrå, passar bra in i bolagets strategi.

– Försäljningen av Knowit Services till Candidator är ett naturligt steg för alla parter. Knowit Services kommer in i en verksamhet som satsar på deras kärnverksamhet, Candidator får ett naturligt insteg på den attraktiva norska marknaden och vi på Knowit renodlar vår verksamhet och utvecklar koncernen i enlighet med våra strategier. Jag är säker på att både Knowit Services och Candidator kompletterar varandra på ett utmärkt sätt, säger han.

– Vi kommer till ett bolag med mycket hög kompetens. Candidator är ett offensivt och välskött bolag med bra och finansiellt starka ägare. Detta i kombination med den position vi redan etablerat på den norska marknaden ger oss goda förutsättningar att expandera vidare i Norge. Vi skall också fortsätta att arbeta tätt tillsammans med Knowit, säger Lars Solbakken, vd på Knowit Services.