Det blev Qbranch som drog vinstlotten i Bits Datas upphandling av en ny it-driftleverantör.

Affären, som beräknas vara värd mer än 80 miljoner kronor, under tre år, har även fått epitetet rekordaffär. Enligt Qbranch är det bolagets största affär genom tiderna räknat till antalet servrar.

Bits Data tillhandahåller utveckling och drift av it-system för drygt 200 bilåterförsäljare, som jobbar med Scania, Volkswagen, Skoda och Seat. Systemen innefattar hela kedjan från affärssystem, business intelligence-system, sälj- och biladministrativa system till ekonomisystem.

Qbranch ska ansvara för driften av hela Bits Datas it-infrastruktur, det vill säga 400 servrar med operativsystem, databaser och Citrixfarm samt tillhörande system såsom Active Directory, identitetssystem och Exchange-servrar. Lösningen byggs på Qbranchs nya Cisco UCS och ACI-plattform.

– Vi är mycket glada och stolta. Qbranch ser sig som en utmanare till de större leverantörerna och vi bygger vår verksamhet på att vara närmre, snabbare och mer flexibla än de största. Vi vänder oss till företag som Bits Data, där it är affärskritiskt och som vill ha högsta tänkbara service, specialistkunnande och tillgänglighet, säger Qbranchs Sverige-vd Martin Stenström.

– Vår it är i högsta grad verksamhetskritisk. Om vår it inte fungerar så havererar våra kunders verksamheter, med totalt 6 000 användare, efter 20 minuter. Det skulle få katastrofala och mycket kostsamma följder. Våra kunder behöver även ha tillgång till it under hela dygnet och vi har inte möjlighet själva att ha skiftpersonal samt den expertis som krävs för vår känsliga it-miljö. Qbranch stod ut i konkurrensen. De har rätt tjänster, expertis och erfarenhet, säger Björn Brånebäck, vd på Bits Data.