Igår blev det klart att grundarna Nicklas Persson, Klas Ljunggren, Robert Hansson och Magnus Norling tillsammans med affärsområdescheferna Jörgen Pålson och Mattias Andersson köper tillbaka Addpro från det tyska riskkapitalbolaget Perusa. I alla fall delar av verksamheten.
För medan Perusa behåller säkerhetsdelen, numera omdöpt till Coresec Systems, så ska Addpro börja om igen hemma i Skåne, med fokus på bolagets två andra delar, infrastruktur samt applikation/integration.
Det nya Addpro har visserligen kvar åtta anställda i Göteborg, men inför nysatsningen är den absolut största delen lokaliserad i Skåne, med huvudkontor i Malmö samt två kontor i Helsingborg och Kristianstad, som tillsammans har drygt 110 anställda.
– Det är en stabil grund att bygga på, säger vd Nicklas Persson.
Stora delar av det gamla Addpro återfinns numera alltså under namnet Coresec Systems, som kommer att verka från kontor i Malmö, Göteborg, Stockholm, Köpenhamn och Silkeborg.
För det nya Addpros del innebär det att man numera står utan kontor i Stockholm, men det hoppas Nicklas Persson kunna åtgärda.
– Vi tittar på att etablera oss i Stockholm igen. Det blir antingen genom förvärv eller om vi ska bygga en bas genom att rekrytera. Vi har tidigare varit framgångsrika när det gäller att förvärva mindre specialister, men hur det blir kommer vi att titta närmare på under året, säger han.
Det här är inte första, och troligen inte heller sista, gången som Addpro byter ägare. Nicklas Persson säger att det nya bolaget med 120 anställda och en beräknad årsomsättning på 250 miljoner kronor är ungefär på samma nivå som bolaget hade för ungefär tio år sedan.
– Redan 2005 sålde vi 70 procent av bolaget till Polaris, och då var det ungefär lika stort som det vi köpt ut nu. Sedan dess har vi tredubblat omsättningen och i somras sålde vi till Perusa, säger han.
Innan Perusa köpte bolaget spekulerades det länge i att rivalen Atea var på väg att köpa Addpro.
– Det har det alltid gjort, säger Nicklas Persson om Atearyktena.
Blir Atea er huvudkonkurrent även framöver?
– När det gäller infrastrukturaffärer är Atea alltid en konkurrent, men i mer tjänstebaserade affärer där det behövs mer djup kompetens kanske det finns andra konsultbolag som är närmare konkurrenter. När det gäller medelstora bolag känner vi att Atea har ett ganska tunt erbjudande. Det är en fungerande fabrik, men de medelstora kunderna kan ofta känna sig små i förhållande till Atea.
När det gäller verksamheten och planerna för det omstartade Addpro beskriver han inriktningen på följande sätt:
– Vi ska leverera applikationer och molntjänster till stora och medelstora företag. Till större företag är det främst specialisttjänster, medan vi för medelstora bolag även kan ta ett helhetsansvar. Vi vill bygga en applikations- och molnintegratör, och vi tror att vi kan dubbla den här affären inom fyra-fem år, säger han och konstaterar att tonvikten ligger mer på tjänster än på hårdvara.
– En stor del av vår försäljning är tjänstebaserad. Av våra 120 anställda är ungefär 80 procent tekniska specialister, och mer än två tredjedelar av våra intäkter kommer från tjänstebaserad försäljning.
För Perusas del var det uppenbarligen säkerhetsdelen som var mest intressant.
Hur mycket kostade det att köpa ut Addpro och vem betalade vem?
– Vi fick betalt när vi sålde i somras och nu fick vi köpa tillbaka den delen. Jag kan inte uttala mig om hur mycket det handlar om, men det ligger på en marknadsmässig nivå, svarar Nicklas Persson, som gläds åt omstarten och åt alla reaktioner han och bolaget har fått.
– Det händer fantastiskt mycket i den här nischen just nu, och jag har fått väldigt många uppmuntrade mejl från partner och kollegor i branschen som tycker att det är kul att vi sticker ut och gör något nytt. Vi har ett välbekant gäng där många varit med sedan vi startade 2000, och vi har en stabil plattform, så det här ska bli väldigt roligt.