Det danska nätverksbolaget Conscia köper svenska Netsafe och skapar en nordisk Ciscoexpert med höga ambitionsmål för den svenska marknaden.

– Vi ska omsätta 500 miljoner om fem år i Sverige, säger Bengt Lundgren om det nya bolagets långsiktiga plan.

Den förre Cygate-vd:n är alltså tillbaka efter att ha lämnat sitt uppdrag under uppmärksammade former för ett drygt år sedan.

– Jag är sugen på att göra något operativt igen och det här tycker jag är ett väldigt kul uppdrag, säger han om vad som lockar med att vara svensk vd för det som idag heter Conscia Netsafe.

– Det som är väldigt roligt i det här är att Conscia har ett antal produkter som stöttar med service och support kring Cisco. Nu kombinerar man det med ett att köpa ett specialistbolag på Ciscoteknik. Det blir världsklass, säger han och lyfter framför allt fram Netsafes Emanuel Lipschütz, som landets främsta inom området.

– Det är ingen i hela Sverige som är så certifierad som han är. Men det är inte bara han, utan jag är väldigt imponerad av all personal på bolaget. Man har medvetet jobbat med att hela tiden jobba vidare med fler Ciscocertifieringar. Det är ohyggligt kompetenta människor som verkligen är specialister.

Danska Conscia omsätter runt 550 miljoner danska kronor och har idag 80 anställda. Nu ska man alltså etablera sig i Sverige genom köpet av Netsafe.

Det svenska bolaget har idag 18 anställda och omsätter runt 30 miljoner kronor. Men den svenska siffran ska alltså bli 500 miljoner inom några år.

– Ja, det är en rejäl resa vi ska göra. Trots att Netsafe är ett litet bolag siktar vi mot stora företag eftersom det är där produkterna ger störst värde för kunden, säger Bengt Lundgren, som hyllar det nyfusionerade bolagets affärsidé, där man jobbar med Cisco över hela linjen.

– Vi konkurrerar inte med något annat än Cisco. Vi har så klart support 24-7, men bara på allra högsta nivån. Vi vänder oss bara till kunder som har första och andra linjens support.

För att nå sina aggressiva mål kommer bolaget så klart att behöva växa även på personalsidan.

– Jo, det är klart. Redan nu behöver vi rekrytera konsulter och säljare, och viss administrativ personal för att ta det första steget snabbt, säger Bengt Lundgren och konstaterar att det även där finns en långsiktig plan.

– När vi omsätter 500 miljoner är vi nog ett hundratal anställda, spår han.

Det var i slutet av 2013 som Bengt Lundgren plötsligt lämnade Cygate efter elva år.

Precis som för Ateas före koncernchef Claus Hougesen, som IT24 skrev om förra veckan, innebär även den förre Cygate-vd:ns nystart en kamp mot den tidigare uppdragsgivaren. Och det verkar han inte ha något emot.

– Jo, det blir en av kollegorna i branschen. Det ser jag fram emot.

Netsafes grundare Emanuel Lipschütz kommer framöver att verka i rollen som teknisk chef.

Conscias vd Mogens Bransholm säger så här om sitt svenska förvärv.

– Netsafe passar väldigt bra med våra strategier och värderingar. Conscia har lyckats i Danmark tack vare vår fokuserande strategi. Våra kunder ställer stora krav på sin it-infrastruktur och vi har de mest erfarna experterna inom Ciscoteknologi och en väldigt uppskattad servicelösning. Dessutom utnämndes vi nyligen till Danmarks bästa arbetsplats. Den modellen tar vi nu med oss till Sverige, säger han och håller inte tillbaka med förväntningarna.

– Målet är att göra Netsafe till den ledande systemintegratören i Sverige för kunder som ställer mycket stora krav på sin it – och att därmed nå en omsättning på en halv miljard svenska kronor under de kommande fem åren. Vi är säkra på att Netsafe under ledning av Emanuel och Bengt tillsammans med Conscias strategi och verksamhetsmodell kommer att gagna både kunder och medarbetare.