I mars är det dags. Då kommer det första Battlefield-spelet som inte gjorts av Dice, Battlefield Hardline. Det har gjorts i San Francisco av studio Visceral, en syskonstudio inom Electronic Arts. Det är tre år sedan idén till spelet kläcktes och beslutet om att fler än Dice skulle göra spel i serien.

– Det har som vanligt varit en spännande och utmanande tid. Vissa saker har varit svårare än vi trodde. Men det är så i den här typen av stora utvecklingsprojekt, säger Karl-Magnus Troedsson.

Han är vd för Dice i Sverige, men också ansvarig för Dice studio i Los Angeles och strategiskt ansvarig inom Electronic Arts för utvecklingen av alla spel och spelvarumärken som Dice i gör. När det gäller Battlefield Hardline har det ansvaret varit rätt mycket hands on.

Jan Troedsson
Karl-Magnus Troedsson.

När projektet började gällde det att överföra så mycket kunskap som möjligt från Slussen, där Dice sitter i Stockholm, till Visceral, som finns i Redmond i Silicon Valley. Det nya Battlefield-spelet måste få den rätta Battlefield-andan, och Visceral behövde både lära sig göra fps-spel och jobba med spelmotorn Frostbite, även den en Dice-uppfinning från Stockholm.

Läs mer: 6 stora och 2 små svenska spel du måste ha koll på i år

– Det är ju inte helt lätt att överföra ett sätt att tänka som vuxit fram på Dice under över tio år och under arbetet med mängder av Battlefield-spel. Även om en grafiker jobbar två veckor i Stockholm med en erfaren Dice-grafiker, är det ju inte som att denne åker hem med all kunskap och känsla för spelserien som till USA. Det där har helt klart varit en utmaning, säger Troedsson.

En av lösningarna har varit att helt enkelt inte göra ett "riktigt" Battlefield. För det första är scenariot tjuv och polis, inte krig. Och för det andra?

– Hardline har ett strategiskt djup precis som andra Battlefield-spel, men allt går lite fortare, säger Troedsson.

Några steg åt Call of Duty-hållet med andra ord. Vilket antagligen också kommer att locka en yngre publik än de klassiska Battlefield-spelen.

Battlefield Hardline

Kunskapsöverföringen och samarbetet mellan de två studiorna var som störst i början av projektet. Å andra sidan har Troedsson själv jobbat desto närmare Visceral. I våras tog han med sig familjen och bosatte sig i San Francisco under ett halvår. Efter att haft ansvar för flera av Dice senaste Battlefield-produktioner, exporterade han helt enkelt sig själv.

– Det var väldigt bra att finnas nära och kunna handskas med en del dagliga frågor. Det är ju knappast så att jag gjort spelet, men däremot har det ju funnits mycket råd och stöd jag kunnat ge, säger han.

Vid sidan om de rent spelmässiga och tekniska utmaningarna har även ett annat potentiellt problem blossat upp. Hardline skulle haft premiär innan jul, men sköts framåt redan under sommaren. Men under hösten gjorde flera tragiska händelser i USA att debatten om och protesterna mot polisvåld tog fart. Och plötsligt befann sig Battlefield Hardlines fantasivärld med tjuvar och poliser som krigar, oroväckande nära det dagliga nyhetsflödet i USA.

– Klart det kan ses som ett problem, men framför allt är det ju djupt tragiska händelser vi pratar om. För vår del betonar vi bara ännu mer att vi sysslar med fiktion och underhållning, det är precis som polisserier på tv. Vi gör autentiska spel, men de är inte verklighetstrogna. Det är stor skillnad, säger Karl-Magnus Troedsson.

Läs mer: "Jag är helt vansinnig på Gamergate!" - Thomas Arnroth fortsätter lyssna på arga spelkvinnor

– Jag tror i och för sig att spel kan användas för att få fram politiska poänger eller kommentera sociala situationer, men det är inte sådana spel vi gör.

I takt med att dataspel blivit allt mer mainstream, har spelen också kommit att sättas in mer i sociala kontexter. De kan få en politisk dimension oavsett vad spelmakarnas syfte varit. Exempel på det är Battlefield 4 som förbjudits i Kina eftersom militären där anser att den framställs negativt, eller The Sims 4 som både väckte debatt och sedan fick 18-årsgräns i Ryssland eftersom man kan ha homosexuella relationer i spelet. Karl-Magnus Troedsson är medveten om detta.

– För oss innebär det bara att vi måste vara ännu tydligare med vad det är vi gör, och det är fiktion och underhållning. Vi har inga andra ambitioner. Så å ena sidan behöver vi vara uppmärksamma på vad som händer i omvärlden och vad våra spelare tycker om våra idéer, men å andra sidan måste vi ju våga tro på våra visioner. Det får inte bli så att vi lyssnar för mycket på andra, vi måste våga tro på oss själva.

Battlefield 4:s premiär hösten 2013 var kantad av tekniska problem. Det är något som Troedsson inte vill uppleva en gång till.

– Man är alltid lite nervös inför en premiär, men vi genomförde nyligen vår sista öppna beta. Dels var det ju väldigt glädjande att över sju miljoner deltog, men det visade även att tekniken fungerade bra och klarade det trycket.

Hur känns det annars inför premiären?

– Det är väldigt blandat, både kul och lite tomt. Ungefär som när man var liten och längtade efter sommarlov. När det väl kom var man överlycklig, men vaknade första morgonen utan att riktigt veta vad man skulle göra. Så känns det.

Läs mer: Drog in 32 miljoner på sin Smash Hit

17 mars har Battlefield Hardline premiär. Och för den som kan sin Dice-historia är det bäst att tillägga att jo, vi vet att det gjorts ett Battlefield utomlands förr. Battlefield Vietnam släpptes i mars 2004 och gjordes i Kanada, men av Dice egen dotterstudio Dice Canada och alltså inte av externa krafter. Dessutom var det inte en särskilt stor produktion ens med den tidens mått.