Fjärde kvartalet blev ett rekordkvartal för den globala smarttelefonmarknaden, med en ökning på 29,9 procent, till 367,5 miljoner sålda enheter. Under hela 2014 ökade försäljningen med 28,4 procent till 1,2 miljarder sålda mobiler.

– Samsungs andelar minskade ytterligare under fjärde kvartalet 2014, när företaget tappade nästan 10 procentenheter, säger Anshul Gupta, som är analytiker på Gartner.

Läs mer: Xiaomi på frammarsch

Samsung tappar förstaplatsen till Apple på den globala smarttelefonmarknaden under fjärde kvartalet, en topplats som den sydkoreanska mobiljätten har haft sedan 2011.

Bolagets kräftgång fortsätter sedan toppåret 2013, samtidigt som företaget har problem med sin lönsamhet och allt hårdare konkurrens.

Apple gör därmed sitt bästa kvartal någonsin under fjärde kvartalet 2014, med en fortsatt ökad efterfrågan på stora mobiler i såväl Kina som USA. Både Iphone 6 och Iphone 6 Plus har gynnats av en stark ersättningsförsäljning.

Läs mer: Elgiganten får gräddfil vid Nokialansering

Även Huawei och Xiaomi ökar, både i Kina och i den övriga världen. Enligt Roberta Cozza, som är analytiker på Gartner.

– De tillverkar mobiler med högra kvalitet, med allt bättre hårdvara och funktioner som utmanar etablerade aktörer, säger hon.