Den 23 februari var det kunglig glans och klackarna i taket hos svenska mjukvarubolaget Tacton Systems. Vd Christer Wallberg säger så här om vad som låg bakom det celebra besöket:

– Kungahuset hade skickat en förfrågan till Svenskt Näringsliv. Under dagen besökte de först Svenskt Näringsliv, och sedan Tacton för att de ville besöka ett framgångsrikt svenskt exportföretag.

Vad gjorde han under besöket?
– Han var här en dryg timme och gick runt och fick prata med personalen. Vi berättade vad vi gjorde och hur vi tar oss ut internationellt för att hitta flera affärer. Han var väldigt intresserad och frågade en hel del.

Vad lyfte ni fram för nyckelfaktorer för att lyckas internationellt?
– Det viktigaste när man jobbar mot multinationella företag är att alltid ha bra referenser. När ett stort internationellt företag ska göra en upphandling säkerställer vi att de hittar oss. Och sedan ser vi till att säljprocessen sker som ett kvalificerat arbete som går tvärs genom företaget.

Tacton Systems, som främst säljer produkten Tacton Configurator, jobbar med utgångspunkt från huvudkontoret i Stockholm.

Men en stor del av verksamheten bygger på att det är ett exportföretag, och man letar aktivt efter folk som behärskar olika språk.

– 30 procent av vårt företag har utländsk bakgrund. Det är något vi ständigt söker efter för att ha rätt personal ombord, säger Christer Wallberg, som hoppas få in ännu fler under året.

– Vi växer i snitt mellan 30 och 35 procent per år, och börjar närma oss 200 personer. Vi siktar på att rekrytera 80 personer i år, eftersom vi är i en stark tillväxtfas.