connectFör ganska exakt ett år sedan tog återförsäljaren Connect över Staples digitala del. Nu tar de båda bolagen nästa steg i samarbetet när Staples köper Connect.

Staples Sverige-vd Mats Karlsson säger att förvärvet är en viktig strategisk pusselbit i bolagets expansionsplan och strävan efter att bli en leverantör av ”alla produkter och tjänster en arbetsplats behöver”.

I Connect får Staples ett bolag som levererar it-konsulttjänster, servicetjänster kring it-hårdvara, skrivare och multifunktionella produkter. Bolaget har också haft fokus på konferensteknik inklusive kringutrustning och teknik därikring.

Connects verksamhet omsatte 155 miljoner vid sitt sista bokslut och hade runt 70 anställda.

– Sedan några år har utvecklingen av konceptet IT-Online ökat dramatiskt hos oss, vilket bidragit till en tillväxt om cirka 30 procent per år, säger Connects vd Patrick Olson och beskriver satsnigen så här:

– Det är en proaktiv övervakning och åtgärd på distans samt på plats hos kund till ett fast pris per enhet. Dygnet-runt-övervakning av datorer, servrar, printers, mfp, mjukvaror, nätverksenheter, AV-utrustning och mobila enheter sker till ett pris som normalt är lägre än vad man är van att betala för sin it-drift.

Men nu har Connects ledning alltså sett att en fortsatt snabb expansion kräver ett större kundunderlag, och konstaterar att man genom samarbetet med Staples har hittat tydliga synergier.

– Staples vision är att leverera alla produkter och tjänster din arbetsplats behöver för att lyckas, säger Sverige-vd Mats Karlsson, och säger så här om förvärvet som genomfördes under februari.

– Staples Sweden förvärvar samtliga aktier i Connectkoncernen med syfte att stärka sitt erbjudande till Staples samtliga kunder genom Connect och som ett eget affärsområde. Den samlade verksamheten kommer att heta Staples Connect Sweden.

Staples, som grundades 1986 i Boston, har idag en omsättning på 190 miljarder kronor och har kunder av alla storlekar i 27 länder runtom i Nord- och Sydamerika, Europa, Asien och Australien. I Europa finns Staples representerat i Sverige, Danmark, Norge, Finland, England, Irland, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Österrike, Belgien, Holland, Luxemburg, Polen och Portugal.

Köpet innebär också att Staples nuvarande verksamhet inom området it och print, det som tidgare hette Staples Digital, helt fusioneras in i det nya bolaget Staples Connect under första halvan av 2015.

Bolaget kommer att finnas repesenterat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Borås, Lidköping, Skövde, Mariestad, Kalmar, Karlskrona och Visby. Det nya Staples Connect kommer att ledas av samma gäng som ledde Connect.

– Verksamheten kommer agera som ett separat dotterbolag till Staples Sweden. Vårt fokus, vårt erbjudande, vår närhet till varje kund fortsätter med flexibilitet och långsiktighet som ledord säger Patrick Olson, som även har ett uttalat mål att nå en miljard kronor i omsättning innan 2021.