Frågan om vad som ska hända med Volvo IT ser ut att närma sig en lösning.

I morgon, den 1 april, sjösätts en ny organisation på Volvos it-avdelning. Där framkommer det att flera av verksamhetens it-delar kommer att knytas närmare cio-staben. Samtidigt verkar andra delar läggas ut på verksamheterna.

När det gäller konsultverksamheten framkommer det att det just nu pågår en översyn av denna, vilket mycket väl kan innebära att den kan vara på väg att knoppas av. Det är ett scenario som varit på tapeten under en längre tid, och ett flertal potentiella köpare har förekommit i spekulationerna.

Var den interna utredningen kommer att landa återstår att se. Från Volvos håll har man lagt locket på, men enligt vad IT24 erfar kommer fler detaljer att presenteras i samband med att Volvo släpper sin kvartalsrapport den 24 april.

En ny spekulant som har dykt upp är Evry, som med nya ägarna Apax i ryggen och nye koncernchefen Björn Ivroth lovat en svensk offensiv.

– Jag vet inte vad Volvo IT:s beslut är, men vi följer allt och ser vad som händer. Vi siktar på att ha både organisk och icke organisk tillväxt, säger Björn Ivroth om uppgiften att Evry skulle vara intresserat.

– Vi tittar på allting. Vi ska växa och får se vilka möjligheter som dyker upp i stort och i smått. Kombinationen Apax och Evry är sund. Det ger oss chansen att titta på olika möjligheter och vår organisation gör att vi har lätt att fatta snabba beslut.

Björn Ivroth säger att oavsett vilket beslut Volvo fattar kring Volvo IT är det tydligt att det krävs en konsolidering på den svenska marknaden.

– Sverige är en fragmenterad it-marknad. Jämför man internationellt har vi många aktörer som är verksamma här. Evry har en historik av att ta över interna it-avdelningar, och som en partner till den som vill outsourca är vi ett bra alternativ.