40 år är extremt långt tid med it-branschmått mätt. 40 år på en och samma arbetsplats i samma ständigt föränderliga bransch torde vara något närmast unikt. Men det jubiléet har Capgeminis Lasse Åker firat nu under våren.
Och än så länge verkar Capgeminiprofilen – som idag med rätta titulerar sig seniorkonsult – inte ha några planer på att lämna den arbetsplats han varit på sedan 1975.
– Jag utbildade mig inom företagsekonomi och ettårig ADB, och hade haft ett jobb innan, som driftoperatör på Seelig & co, som var en grossist till bokhandlarna. Man visste knappt vad data var på den tiden, men det var många som sade att det kunde vara något för framtiden, berättar han om hur allt började.
– Det gick lite trögt, jag sökte massor av jobb och ville komma in på programmeringsbanan, och till slut började jag på Programator.
Det bolaget köptes betydligt senare, 1992, av Capgemini, men även om namnet förändrades var bolaget detsamma, och givetvis även Lasse Åker.
– Programator var ett av de största konsultbolagen då, så det var ett sätt för Capgemini att köpa marknadsandelar. Jag minns att jag började jobbet under förutsättningarna att sticka till Iran i två år. Det var ett projekt där vi skulle hjälpa shahen av Iran att bygga ut telenätet. Själv visste jag knappt var Iran låg. Men uppdraget blev uppskjutet månad efter månad, och jag fortsatte jobba. Hade Iranresan blivit av hade jag kanske inte suttit här idag.
Han säger att hans jobb under 70-talet mest bestod av programmering, för att under 80-talet mer jobba med systemering.
– Vi tog fram metoder för analys och systemering. Det var bland annat en metod som heter Reflex, som blev framgångsrik på den svenska marknaden. Jag har haft hur många kurser som helst i det, ett tag var det fem dagar i veckan. Mestadels höll jag kurserna runt om i Stockholm, och åkte runt och utbildade it-avdelningar, säger han, men konstaterar att det även efterfrågades på annat håll, och att det kändes stort.
– Jag var till och med i USA. De frågade om någon vill till New York och hålla i utbildningarna. Det var lärorikt och gav självförtroende. Klarar man av det klarar man vad tusan som helst, tänkte jag. Lille Lasse fick dra till jättelandet och hålla kurser på engelska. Jag minns att jag fick sitta och översätta mina overhead-bilder.
Men till största delen har han varit baserad i Stockholm, och Alvik, där Capgemini huserat sedan tidigt 90-tal.
Lasse Åker beskriver 1988 som en annan milstolpe. Då klev han in i en chefsroll, i samband med att hans dåvarande chef fick en ny position.
– Från 1988 till runt millennieskiftet har jag varit teamchef i olika grupperingar om 20-40 personer. Eller teamchef med säljansvar, ska jag säga. Jag kombinerade chefsjobbet med en kundbas som jag skulle sälja på.
När det gäller kunderna har han under de senaste 20 åren haft stort fokus på offentlig sektor. Och han säger att utvecklingen hos de offentliga kunderna har varit stor.
– Det är fantastiskt att se hur Skatteverket har utvecklats som myndighet. Idag är de oerhört framåt och professionella när det gäller exempelvis e-tjänster.
Hur länge har du tänkt jobba?
– Jag brukar få den frågan av min hustru också. Hon har redan gått i pension. Jag tar ett år i taget, och har sagt att så länge jag tycker det är kul och att hälsan är med så fortsätter jag att jobba. Men jag har inte så många utvecklingssamtal nuförtiden. Det blir lite svårt att ha det med mig. Jaha, Lasse vad ska du göra i framtiden? Det är nog färdigutvecklat med Lasse nu. Det handlar nog mest om att använda Lasse till det han är bäst till.
Givetvis har 40 år i en ständigt förändrande bransch även inneburit en hel del teknikskiften. När vi ber Lasse Åker lista de viktigaste blir det de här som lyfts fram:
– Jag har som många andra gått från att stansa program i hålkortsläsare, säger han och konstaterar att han var tidigt ute med Apple.
– Jag var en av de första användarna av Macintosh på Programator. Jag minns att jag hade gjort en OH-bild via den och alla undrade hur jag hade lyckats göra den där. Då insåg man att det var något nytt på gång. Sedan har vi så klart pc på 80-talet, det var ingen som trodde på det först. Och givetvis har internet varit en väldigt viktig del. 1975 fanns inte ens internet i sinnevärlden.
Själv är han dock ingen flitig användare av sociala medier.
– Nej, jag är för gammal för Linkedin och Facebook och sådant. Men vem vet, jag får väl göra det när jag blir pensionär.
En annan höjdpunkt i karriären han ofta påminns om är Rar-systemet, där han var med som utvecklare.
– Jag var med och designade Rar-systemet en gång i tiden. Och efter Pust-haveriet har jag insett att mitt gamla Rar-system fått en renässans. Eller som en inom Polisen sade till mig en gång: ”Ja, Rar är nog fanimej det enda som fungerar”.
Vad har varit roligast under alla år?
– Man kan undra varför man stannar 40 år på samma ställe? På ett konsultföretag byter du jobb hela tiden. Du byter kunder, medarbetare och miljö. Och trivs man med arbetsgivaren, förmåner och allt det övriga finns det ingen anledning att byta. Jag har varit på headhunterintervjuer och annat, men jag tror inte att gräset är grönare där, utan jag har fått en möjlighet att göra det jag själv vill. Jag känner numera en stor frihet över att kunna styra själv, och jag behöver inte debitera på den och den kunden.
- När jag klev in i källaren på Sandhamnsgatan och fick min första anställning på Programator.
- Att få ha varit med från hålkortstiden till dagens teknik med appar och internet.
- 80-talets entreprenörsanda, där inget var omöjligt
- Att vara ansvarig för utveckling av systemutvecklingsmetoder, som SAK/Reflex, vilket vi var ledande inom vid den tiden.
- Var med och designade Rar-systemet för Polisen och som nu fått ett fortsatt liv efter Pust
- Mitt första chefsjobb 1987, som har betytt väldigt mycket i min utveckling som ledare/projektledare.
- Blev utsedd till nr 17 som populäraste talare i Sverige i mitten av 80-talet. Listan toppades av PG Gyllenhammar, tidigare vd på Volvo och Jan Carlzon, tidigare vd på SAS. Antonia Axelson Johnson rankades efter mig på 18:e plats.
- Hopslagningen av Programator och Capgemini 1992, där vi gick från nordiskt företag till en global organisation med helt nya möjligheter.
- Att jag under alla år på Capgemini fått utvecklas på det sätt jag har velat.
- Mitt senaste utvecklingssamtal: Hur blir jag vd? Det har jag inte varit i min karriär. Annars har jag nog jobbat med det mesta.