Karl Thedeen
Karl Thedéen är vd på Transmode.
Köpen av stora svenska teknikföretag fortsätter. Efter att bolag som Readsoft och Axis har fått, eller är på väg att få nya ägare, är det nu Transmodes tur.

Idag meddelas att Infinera, med huvudkontor i Delaware, har lagt ett bud på det svenska nätbolaget och Transmodes styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera uppköpserbjudandet.

Även Pod, den största aktieägaren i Transmode som innehar cirka 33 procent av aktierna, har ingått ett åtagande gentemot Infinera att acceptera budet.

Budet ligger på 109 kronor per aktie, vilket innebär att det totala värdet på Transmode ligger på cirka 3,02 miljarder kronor. 72,48 procent kommer att betalas med hjälp av aktier och resterande 27,52 procent. Acceptperioden beräknas löpa från 26 juni till 17 juli.

I Infineras pressmeddelande framgår också att Infinera har inlett diskussioner med Nasdaq Stockholm att man utvärderar huruvida bolaget ska ansöka om en sekundärnotering på Nasdaq Stockholm utöver den befintliga noteringen på Nasdaq Global Select Market i USA.

Styrelsen i Transmode uppger att man ser positivt på ett samgående, och att det är strategiskt intressant.

”Samgåendet mellan Infinera och Transmode skapar en av de ledande globala leverantörerna av optiska nätlösningar, innefattande Longhaul- och Metroapplikationer. Den gemensamma globala försäljningsorganisationen utökar täckningen av marknaden samt öppnar upp för en stor del av den växande marknaden för optiska nätlösningar, vilket genererar nya tillväxtmöjligheter. Vidare kan en bredare och förbättrad produktportfölj skapas genom att kombinera expertis från Transmode och Infinera inom OTN, Ethernet och optiska teknologier”, skriver styrelsen i sitt börsmeddelande.

Styrelsen konstaterar också att Transmodes aktieägarbas varit koncentrerad och att likviditeten i Transmodes aktie har varit begränsad sedan bolaget börsnoterades.